26 Haziran 2009 Cuma

Enflasyon büyüme karşısında en büyük risk!

Mali krizin önüne geçmek amacıyla alınan önlemlerin ilk sonuçları görülmeye başlanırken, kriz sonrasına yönelik temkinli yaklaşım sürüyor. ABD Merkez Bankası FED'in eski Başkanı Alan Greenspan, canlanmayı sağlamak üzere alınan önlemlerin piyasaları sakinleştirdiğini belirterek, sistemin daha önceki aylara oranla daha dengeli seyrettiğini kaydetti.

Greenspan, Financial Times'a yazdığı makalede, kriz sonrası canlanma sürecinde en önemli engelin ise enflasyon olduğunu kaydetti. Canlanma amacıyla merkez bankalarının hız verdiği parasal genişlemenin zamanında tersine çevrilmemesi halinde enflasyon tehdidinin artacağını kaydeden Greenspan, siyasi baskının da bu noktada belirleyici olduğunu vurguladı.

Merkez bankalarının bu baskıyı göğüsleyememesi halinde enflasyonun 2012'den itibaren artışa geçeceğini kaydeden Greenspan, Amerika'da para arzı ile enflasyon arasında 3.5 yıllık bir geçişlilik süresi olduğunu da vurguladı.

ABD ekonomisinin kamu borçlarıyla finansmanının giderek daha ciddi sorun haline geleceğini kaydeden Greenspan, bunu önlemenin yolunun sıkı denetim ve özel sektörün canlandırılmasından geçtiğini de ifade etti.

0 comments:

Yorum Gönder