16 Mayıs 2009 Cumartesi

CEO'ları stres aldı...

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, en büyük 19 bankasına uyguladığı stres testinin ardından, sınıfta kalan bankaların üst düzey yöneticilerinin görevi bırakmasını istiyor. Başkan Barack Huseyin Obama, daha önce de yüksek risk alarak krizin derinleşmesine yol açan  özel şirket yöneticilerini görevlerinden ayrılmaya zorlamıştı.
Stres testini geçemeyen bankaların CEO'ları işlerini koruma endişesine kapıldı.
ABD yönetimi, bankaların mali durumlarını ortaya çıkarmak üzere gerçekleştirdiği testin ardından başarısız olan  bankaların CEO'ların yönetimi bırakmasını istiyor.
Yetkililer, bankaların yönetimine devlet tarafından atanacak üst düzey yöneticilerin geçeceğini belirtiyorlar.
Test uygulanan 19 bankanın 10 tanesi testi geçememiş, ABD hükümeti bankalardan sermayelerini 74 milyar dolar artırmasını talep etmişti. Testi geçemeyen bankalar arasında, Bank of America (BofA) ve Citigroup gibi dünyanın en büyük bankaları olarak kabul edilen şirketler de bulunuyor
Amerika'nın TMSF'si olarak kabul edilen FDIC'nin başkanı Sheila Bair, bankaların yönetim kurullarının da değiştirilebileceği sinyalini verdi. 
ABD Başkanı Barack Huseyin Obama göreve gelmesinin ardından şirketlerin üst düzey yöneticilerinin aldıkları primlere ve maaşlara sınırlama getirmişti.
Obama ayrıca, zor durumdaki otomobil üreticisi General Motors'un  CEO'su Rick Wagoner'i de koltuğunu bırakmaya zorlamıştı

0 comments:

Yorum Gönder