14 Mayıs 2009 Perşembe

ABD'de türev piyasasına denetim yaklaştı

Mali krizin derinleşmesiyle dev bankaların batmasına neden olan yüksek riskli yatırım araçlarına denetim sıkılaştırılacak. Bu konuda ilk adımı atan ABD yönetimi, türev piyasasında alım satım işlemlerini denetlemek üzere elektronik sistem hazırlığına girişti.

ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, Kongre Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, işlemlerin kontrolu amacıyla elektronik sistem dışında hukuki düzenlemelerin de gündeme gelebileceğini söyledi.

Geithner, türev piyasasında işlem yapan firmaların risklerini kontrol etmeleri amacıyla sermaye yeterliliklerinin yakından izleneceğini söyledi.  Geithner kredi sigorta sözleşmeleriyle ilgili swap işlemlerinin de bu çerçevede denetleneceğini söyledi.

Kredi riskinin artmasına neden olan bu yatırım araçları Lehman Brothers'in batmasına, sigorta devi AIG'nin hükümet tarafından kurtarılmasına neden olmuştu.

Yıllık hacmi 680 trilyon doları bulan bu piyasanın denetimi, finans sisteminin genel itibarıyla kırılganlığını azaltma aşamasında büyük önem taşıyor.

0 comments:

Yorum Gönder