13 Mayıs 2009 Çarşamba

Petrol fiyatları 6 ay sonra 60 doları aştı

Sanayileşmiş ülkelerin küresel mali krizin yarattığı durgunluğu canlanma paketleriyle aşmaya başladıklarını gösteren işaretler, ham petrol fiyatlarının yönünü yukarı çevirdi.

Ekonominin canlanmasıyla petrol talebinin artacağına yönelik beklentiler ve petrol stoklarının azalmaya başlaması, altı ay aradan sonra ham petrolün varil fiyatının 60 doları aşmasına neden oldu. Fiyatlar 60 dolar sekiz sentte çıkarken, petrol fiyatları son olarak 11 Kasım'da bu düzeyi görmüştü.

2008 yılı Temmuz ayında 147 dolarla tüm zamanların en yüksek düzeyini gören petrol fiyatları, krizin yoğunlaştığı 2008 Eylül ayından bu yana yaklaşık yüzde 70 değer kaybına uğramıştı.

Ekonomistler, petrol stoklarındaki azalmanın krizin zayıfladığı ve canlanmanın hız kazandığı şeklinde yorumlandığını ifade ederken, piyasadaki yükselişin devam edebileceği tahmininde bulunuyorlar.

Petrol fiyatları borsalardaki toparlanmanın etkisiyle 2009 başından bu yana yüzde 34 değer kazanmış durumda. Petroldeki yükselişe Mart'tan bu yana en düşük değerde seyreden euro dolar paritesi de destek oluyor. Uzmanlar halen euro karşısında 1.36'da seyreden doların 1.40'a inmesi halinde petrol fiyatlarındaki yükselişin hızlanabileceğini ifade ediyorlar.

0 comments:

Yorum Gönder