12 Mayıs 2009 Salı

Herkesin ortak talebi vergi indirimi

Küresel krizin etkilerini hafifletmek amacıyla çeşitli sektörlerde Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi'nde geçici indirime giden hükümete, bu yönde talepler gelmeye devam ediyor.

Turizm sektörü temsilcileri sezonda KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini isterken, ekonomi yönetimi 2008 başında turizmde KDV oranının yüzde 18'den 8'e indirildiği gerekçesiyle bu isteği geri çevirdi.

Makina yapım ve denizcilik sektörü de KDV ve ÖTV indirimi isterken, süt üreticileri de kdv oranının yüzde 1'e indirilmesi talebinde bulundu. 

Mobilyacılarla inşaat ve bilişim sektörü temsilcileri KDV indiriminin 3 ay daha uzatılmasını isterken, ÖTV indirimi Haziran'da bitecek otomotiv sektöründe hurda indirimi de gündeme geldi.

Maliye yetkilileri, ''Bizden vergi indirimi talep etmeyen sektör neredeyse yok gibi'' derken, otomotiv sektöründeki ÖTV indiriminin yabancı otomotiv şirketlerine yaradığını kaydettiler. Otomotivde stokların biriktiğine yönelik açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden yetkililer, bu ortamda hurda indirimi de dahil olmak üzere yeni bir vergi indiriminin gerekmediğini ifade ettiler.

Küresel kriz ardından hükümetin başvurduğu KDV, ÖTV ve tapu harcı indirimlerinin toplam maliyeti 2.7 milyar lira olarak belirlenmişti. Bu indirimlerin 600 milyon liralık bölümünü motorlu taşıtlardan alınan ÖTV'nin indirilmesi, 240 milyon liralık bölümünü ise hisse senedi gelirlerinde yerli yatırımcılara uygulanan stopajın sıfırlanması oluşturuyor.

0 comments:

Yorum Gönder