13 Mayıs 2009 Çarşamba

İflas yaklaştı, GM hisseleri pul oldu

Küresel krizin yarattığı talep daralmasından ağır yara alan Amerikan otomotiv sektörünün lideri General Motors'da iflas tehdidi artıyor. General Motors CEO'su Fritz Henderson'un hafta başında şirketin iflas korumasına alınması olasılığının arttığını açıklamasının etkisiyle yoğunlaşan satışlar, şirket hisse senetlerinin 76 yılın en düşük değerine inmesine yol açtı.

New York Borsası'nda GM hisseleri 1.12 dolara inerken, satışların hızlanmasında şirketin üst yöneticilerinin 315 bin dolarlık hisse satışı da etkili oldu. GM'deki hisselerini satanlar arasında şirketin şimdiki ve önceki başkan yardımcıları, Avrupa Başkanı, Kuzey Amerika Başkanı ve imalat müdürü de yer alıyor.

Son beş yılda 85 milyar dolar zarar eden ve hükümetten şimdiye kadar 15 milyar dolar yardım alan General Motors'un yeniden yapılanma planını 1 Haziran'a kadar ABD hükümetine vermesi gerekiyor.

Diğer yandan, New York Üniversitesi'nden Profesör Edward Altman, GM'in en kısa sürede iflas korunmasına alınması gerektiğini söylerken, yeniden yapılanma bitmeden bu korumanın kaldırılmasının hatalı olacağını söyledi. Altman, "Krizin sürdüğü ortamda iflas korumasının iki ayda kaldırılması şirkete yarardan çok zarar verir" dedi.

Bu arada, kriz sürecinde Washington'dan yardım almayan tek otomobil üreticisi olan Ford, kaynak yaratmaya devam ediyor. Ford, şirkete ait 300 milyon hissenin 4.75 dolar fiyatla satışından yaklaşık 1.4 milyar dolar gelir sağladı.

0 comments:

Yorum Gönder