Mali krizin hız kestiğine yönelik işaretler yoğunlaşırken, gelişen ekonomilerde hızlı zayıflama ilk çeyrekte de sürüyor. Avrupa ortak para birimi Euro'yu kullanan ülkelerin oluşturduğu Euro Bölgesi'nde ekonomi yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 daraldı.
Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'daki daralma ise yüzde 3.8 ile 1970 yılından bu yana en yüksek düzeye çıkarken, İtalya ekonomisi yüzde 2.4'le 1980'den bu yana en büyük daralmayla karşı karşıya kaldı. Fransa'da da aynı dönemde daralma oranı yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.
Ekonomilerin büyük orandaki daralmasında sanayi üretimindeki düşüş, ihracatta talebin durması ve perakende tüketimde hızlı gerileme etkili oldu. Avrupa ülkeleri canlanma planlarını uygulamaya koyarken, Avrupa Merkez Bankası da kısa vadeli faizleri yüzde 1'de tutarak canlanmaya destek veriyor.
Diğer yandan, Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel mali krizde en kötü günlerin geride kalmış olabileceğini söyledi. Strauss-Kahn, Viyana'da yaptığı açıklamada, Ekim 2009'dan itibaren canlanma yaşanabileceğini ancak tam anlamıyla toparlanma için 2010'un ilk yarısının beklenmesi gerektiğini vurguladı. Strauss-Kahn, bankacılık sektörününün durumunun beklenen toparlanma üzerinde büyük risk yarattığını da kaydetti.
Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
0 comments:
Yorum Gönder