12 Mayıs 2009 Salı

AB, bankacılığın nabzına bakacak

Mali krizin ABD bankalarına etkilerini değerlendirmek üzere yapılan stres testlerinin bir benzeri de Avrupa bankaları için yapılacak.

AB Bankacılık Denetleme Komitesi tarafından belirlenecek yöntemle ulusal kurumlar aracılığıyla yapılacak testler sonucu, bankaların sermaye yeterliliği ve ekonomik yavaşlamaya dayanıklılık ölçülecek.

Testlerin Eylül ayına kadar tamamlanması bekleniyor. AB yetkilileri, testlerin ABD'de olduğu gibi bankalara tek tek uygulanmayacağını, sektörün dayanıklılığının test edileceğini ifade etti.

ABD hafta başında sonuçlandırdığı testler sonucu 10 bankaya 74.6 milyar dolar sermaye gerektiği belirlenmişti. Sermaye aktarımı yapılmazsa bankaların sermaye ihtiyacı 600 milyar dolara çıkacabilecek.

Diğer yandan, testler sonucu sermaye gereksinimi olmadığı ortaya çıkan dört banka kurtarma fonundan daha önce aldıkları borcu ödemek üzere 6.6 milyar dolarlık hisse satmayı kararlaştırdı.

Stres testi sonuçlarının hemen ardından Wells Fargo ve Morgan Stanley yeni sermaye bulmak için toplam 12.6 milyar dolarlık hisse satmışlardı.

0 comments:

Yorum Gönder