8 Mayıs 2009 Cuma

İhracat şampiyonu Almanya'da olumlu işaret

Dünyanın ihracatta lider ülkesi Almanya, krizin yarattığı durgunluğun aşılmaya başladığının işaretini verdi. Almanya'nın Mart ayı ihracatı altı ay aradan sonra artarak, yüzde 0.7 yükseldi. Ekonomistlerin yüzde 1.3'lük azalma beklemesine karşılık gözlenen bu sürpriz artışta yatırımcı güveninin artması da etkili oldu.

Yatırımcı güveni Mart ayında kriz etkisiyle gerilediği 26 yılın en düşük düzeyinden artışa geçerek, iş dünyasının geleceğe yönelik beklentilerinin iyileştiğini ortaya koymuştu.

Ekonomistler, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi durgunluğu yaşayan ülkede zayıflamanın hız kestiğini belirleyerek, 2010'dan itibaren büyümeye geri dönebileceğini öngörüyorlar.

Almanya'da Şubat ayında yüzde 4.8 gerileyen ithalat ise Mart ayında yüzde 0.8 arttı. Ticaret fazlası da aynı dönemde 8.6 milyar eurodan 11.3 milyar euroya yükseldi. Ülkenin cari işlemler fazlası ise 6.8 milyar eurodan 10.2 milyar euroya çıktı.

Alman hükümeti, altyapı yatırımlarının artırılması, vergi indirimi ve sektörel desteklere yıl sonuna kadar 82 milyar euro harcayacağını açıklamıştı.

0 comments:

Yorum Gönder