6 Mayıs 2009 Çarşamba

Nabucco Projesi'nin önü açılıyor

Avrupa'nın enerji güvenliği açısından büyük önem taşıyan Nabucco projesinin önü açılıyor. Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden 2014 yılından itibaren Avrupa'ya taşıyacak 3 bin 300 kilometrelik projenin geleceği Prag'da yapılacak AB zirvesinde ele alınacak.

Uzmanlar, Rusya'nın Orta Asya gazına olan talebini azaltmasıyla Nabucco projesine ayrılabilecek gaz miktarının artmasının projeye desteğin artmasına neden olacağını öngörüyorlar. 2014 yılında çalışmaya başlayacak doğalgaz projesiyle yılda 31 milyar metreküp doğalgazın taşınması bekleniyor.

Prag'daki zirveye AB ülkeleri yanında, Türkiye, Irak, Azerbaycan ve Mısır gibi Nabucco projesine taraf olan ülkeler de katılacacak.

Nabucco projesi başlangıcından bu yana, boru hattının verimli şekilde çalıştırabilmesi için yeterli gaz sağlanamayacağı eleştirisiyle karlılaşıyor.

Diğer yandan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan ile diplomatik ilişkilerin iyileştirilmesinin Azerbaycan ile başta Nabucco olmak üzere bu ülke ile planlanan enerji projelerinin geleceğini etkilemeyeceğini söylemişti.

10.6 milyar dolarlık büyüklüğe sahip projenin katılımcıları arasında Türkiye'den Botaş, Bulgaristan'dan EAD, Macaristan'dan MOL, Avusturya'dan OMV, Almanya'dan RWE ve Romanya'dan Transgaz katılıyor.

0 comments:

Yorum Gönder