8 Mayıs 2009 Cuma

Ağır yaralı ABD bankalarına 74.6 milyar dolar gerekli

ABD Merkez Bankası'nın ülkenin en büyük 19 bankası üzerinde yaptığı testler, bu bankaların sağlığının ciddi oranda bozulduğunu ortaya koydu. Buna göre testin yapıldığı 19 bankadan 10'unda toplam 74,6 milyar dolar yeni sermaye gerektiği belirlendi.

Bank of America'nın sermaye ihtiyacı 33.9 milyar dolar olurken, Wells Fargo'nun 13.7 milyar dolar, otomobil finansman şirketi GMAC'in 11.5 milyar dolar ve Citigroup'un 5.5 milyar dolar sermayeye ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Bankaların durumunu değerlendiren ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, "Bankaların sermaye yaratmak ve kamunun elindeki hisselerin yeniden özel mülkiyete döndürülmesi için uygun planlar yapıp yapmadıklarını izleyeceğiz" dedi. Bankaların ayrıntılı sermaye artırımı planlarını 8 Haziran'a kadar açıklaması gerekiyor.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Tim Geithner de, 19 bankaya uygulanan testlerin finans sistemine olan güveni artıracağını ifade ederken, böylece bankaların yeniden kredi vermeye yoğunlaşabileceğini öngördü. Geithner, buna karşılık sistemin tam anlamıyla temizlenmesi için uzun zaman gerekeceğini de kaydetti.

FED denetiminde yapılan testler sonucunda, 19 bankanın 2009–2010 dönemindeki toplam kredi kayıplarının 600 milyar dolara ulaşabileceği belirlendi.

0 comments:

Yorum Gönder