8 Haziran 2009 Pazartesi

Havayollarının zararı 9 milyar doları bulacak

Mali krizin derinleşmesi ve domuz gribinin salgın boyutlarına ulaşması, havayolu taşımacılığına büyük darbe vurdu. Dünyanın önde gelen 230 havayolunun katılımıyla oluşan Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği IATA, havayollarının bu yıl 9 milyar dolar zarar edeceği tahmininde bulundu.

Birliğin Kuala Lumpur'daki yıllık toplantısında konuşan IATA Başkanı Giovanni Bisignani, yılın ilk çeyreğindeki gelir kaybının yılın tamamına yayılacağına dikkat çekerek, "Havayolları krizden çıkmakta zorlanacak, gelecek günler daha da zor geçecek" dedi.

Açıklanan zarar tahmini IATA'nın Mart ayında duyurduğu 4.7 milyar dolarlık yıl sonu zarar tahmininin neredeyse iki kat üzerine ulaşıyor. Birlik, 2008 yılında 528 milyar dolar olan toplam cironun bu yıl yüzde 15 oranında azarak 448 milyar dolara ineceğini de öngördü. IATA, yolcu trafiğinin yüzde 8 azalacağı tahmininde bulunurken, kargo taşımacılığı talebinin ise yüzde 17 gerileyeceğini vurguladı.

Yapılan tahminlere göre en fazla zarar edecek havayolları 3.3 milyar dolarla Asya kıtasında yer alırken, Avrupa havayollarının 1.8 milyar dolar, Amerikan havayolu şirketlerinin ise 1 milyar dolar zarar etmesi bekleniyor.

0 comments:

Yorum Gönder