12 Haziran 2009 Cuma

İngiltere'de canlanma önünde riskler büyük

Küresel krizden ötürü son 60 yılın en ciddi daralmasını yaşayan İngiltere ekonomisine yönelik endişeler bitmiyor. İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, ülke ekonomisinde canlanma sinyalleri görülmesine karşılık, artan petrol fiyatları ve Avrupa bankacılık sistemindeki sorunların İngiltere'de büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini öngördü.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'a söyleşi veren Bakan Darling, ekonomiye yönelik güveninin tam olduğunu ancak temkinli yaklaşımın korunması gerektiğini söyledi. Darling, haftasonu İtalya'da bir araya geleceği G8 maliye bakanlarını da bankacılık sistemi konusunda uyaracağını da kaydetti.

Darling, bazı Avrupa ülkelerinin bankacılık sistemindeki sorunları görmezden geldiğine dikkat çekerek, bu ülkelerin İngiltere'nin liderliğini yaptığı bankacılığı yeniden yapılandırma planlarını uygulamamasının sorun yarattığını kaydetti.

"Eğer bir sorun varsa, bunun etrafından dolaşmak sorunu çözmez" diyen Darling, ülke isimlerine yer vermedi. Ancak siyasi gözlemciler, Darling'in bankacılık reformlarıda ağır kalan İspanya, İsveç ve Almanya'yı uyardığını ifade ediyorlar.

Kasım ayında alınan vergi indirimi kararının eleştirilere karşılık olumlu sonuç verdiğini kaydeden Darling, 73 dolarla son 8 ayın en yüksek düzeyine çıkan petrol fiyatlarının risk yaratabileceğini söyledi. Maliye Bakanı, "Petrol fiyatlarının yüksek kalması, canlanma önünde tehdit oluşturma potansiyeline sahip" dedi.

0 comments:

Yorum Gönder