8 Haziran 2009 Pazartesi

Petrol talebi uzun vadede artacak

Mali krizin derinleşmesiyle azalan petrol talebinin iyileşmesi uzun zaman alacak. Uluslararası Enerji Ajansı, krizin azalttığı talebin 2008 düzeyine gelmesinin 10 yılı bulabileceğini öngördü. Ajansın Başekonomisti Fatih Birol, petrol talebinin 2030 yılına kadar yüzde 45 artacağını söyledi.

Birol, 2030'a kadar petrol sektöründe yatırımların 26 trilyon doları bulabileceğini kaydederken, yüzde 33'le yatırımların en büyük bölümünün Asya kıtasında yapılacağını vurguladı. Birol, 2030 yılına kadar dünya genelinde toplam enerji kullanımının yüzde 67'lik bölümünün petrol ve kömür gibi fosil yakıtlardan oluşacağını hatırlatarak, "Gelecek 20 yılda enerji krizi yaşanmaması için yeni yatırımların devamlılığı gerekiyor" dedi.

Diğer yandan, İngiliz-Hollanda sermayeli enerji devi Shell'in CEO'su Jeoren van der Verer, yeni yatırımların zayıf kalması halinde petrol fiyatlarında bir sıçramanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Shell CEO'su Mart ayına göre fiyatların ikiye katlanarak 70 doları bulduğuna dikkat çekerek, "Kriz geride kalacak, talep yerine geri dönecek. O zamana kadar yatırımlara devam edilmeli" dedi.

0 comments:

Yorum Gönder