11 Haziran 2009 Perşembe

ABD'den prim ödemelerine özel müfettiş!

Küresel mali krizle mali durumu kötüleşen şirketlere yardım eden ABD yönetimi, kamuoyunda büyük tepkilere neden olan şirket üst yöneticilerine ödenen maaş ve primleri daha sıkı denetleyecek. Daha önce primlerden alınan vergileri ikiye katlayan ABD yönetimi, şimdi de primleri denetlemek üzere üst yönetici atadı.
ABD Hazine Bakanlığı'nca atanan hukukçu Kenneth Feinberg, şirket yöneticilerine verilen prim ve maaşların belirlenmesinde tam yetkili olacak. Feinberg'in ilgileneceği şirketler arasında iflas korumasındaki General Motors, finans kuruluşları Citigroup, AIG ve Bank of America da yer alıyor.  Düzenleme çerçevesinde bu kurumlardaki 25 üst yöneticiye yapılan ödemeler kontrol altına alınacak.
Kararı açıklayan Hazine Bakanı Tim Geithner, hükümetin hissedarlara üst yöneticilerin maaş ve primleri üzerinde daha fazla söz söyleyemesini sağlayacak yasal düzenlemelere destek vereceğini söyledi. Geithner, "Mali krizin pek çok nedeni var, şurası kesin ki üst yöneticilere ödenen yüksek maaş ve primler de bunlardan biri" dedi.

Daha önce ABD yönetimi yaptığı baskıyla AIG yöneticilerine ödenen 150 milyon dolarlık primlerin geri ödenmesini sağlamıştı.

0 comments:

Yorum Gönder