30 Mayıs 2009 Cumartesi

Opel'in kurtarıcısı belli oldu: Magna

İflasın eşiğine gelen Amerikan otomotiv devi General Motors'un Avrupa'daki iştiraki Opel'in geleceği netleşiyor. Alman hükümetinin moderatörlüğünde gerçekleştirilen görüşmelerde İtalyan şirketi Fiat'ın çekilmesi ardından Opel'in Kanada-Avusturya sermayeli Magna tarafından satın alınması için anlaşmaya varıldı.

Berlinde sabahın ilk saatlerine kadar süren görüşmeler sonrasında alınan karar çerçevesinde Alman hükümetinin Opel'e ilk aşamada 1.5 milyar euro kredi desteği vermesi kararlaştırıldı. Magna ile Opel arasında yapılan anlaşma, General Motors'un ABD'de pazartesi günü iflas kararını açıklaması halinde Opel'i bu karardan koruyacak.

Magna, Opel'e 500 milyon euro yatırım yapmayı kararlaştırırken, 25 bin kişinin çalıştığı Opel fabrikalarında yaklaşık 2 bin 500 kişinin işine son verilmesi bekleniyor. Opel'in, Almanya dışında İngiltere, İspanya, Belçika ve Polonya'da fabrikaları bulunuyor.

Magna'nın yatırımlarına destek veren şirketlerin başında Rus devlet bankası Sberbank ve Rus milyarder Oleg Deripaska'nın kamyon üreten fabrikası Gaz da bulunuyor. Magna liderliğindeki ortak girişim grubu Opel'in Rus pazarında büyümesine de özel önem veriyor.

0 comments:

Yorum Gönder