28 Mayıs 2009 Perşembe

Toparlanma zaman alacak, kartlara dikkat!

Küresel mali krizin yarattığı durgunluk, Türk ekonomisini de artan işsizlik ve yavaşlama ile karşı karşıya bırakırken, Merkez Bankası ekonominin toparlanmasının zaman alacağını öngördü.

Merkez Bankası yılda iki defa yayınladığı Finansal İstikrar Raporu'nun ilkinde, ekonomik göstergelerdeki iyileşmeye rağmen dünya genelinde büyümenin zaman alacağını açıkladı. Küresel risk algılamalarındaki iyileşme ve yurtiçindeki faiz indiriminin kredilerde sınırlı bir toparlanma yarattığı kaydedilen raporda, enflasyon ve cari açıktaki gerileme eğiliminin süreceği vurgulandı.

Raporda, ekonominin yavaşlaması ve artan işsizliğe bağlı olarak, gelecek dönemde hanehalkının borçlarını geri ödemekte zorluklar yaşayabileceğini öngören Merkez Bankası, "Kartların yoğun kullanımı ve faizlerin tüketici kredilerine göre yüksekliği hanehalkının kırılganlığını artırıyor" dedi.

Halen yüzde 4.5 olan tahsili geçmiş alacakların yakın gelecekte artacağını kaydeden Merkez Bankası, bankacılık sektörünün bu artışı karşılaşabilecek düzeyde olduğunu vurguladı.

Mali politikalardaki genişmeden beklenen verimin aılınabilmesi için orta vadede disiplinin elden bırakılmaması gerektiğini vurgulanan raporda, mali disiplinden taviz verilmeyeceğinin güçlü şekilde altının çizilmesi gerektiği ifade edildi.

0 comments:

Yorum Gönder