Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
28 Mayıs 2009 Perşembe
Mali genişleme endişe yaratıyor!
Uluslararası Para Fonu Eski Başkanı Anne Krueger, Türkiye’nin mali disiplin ve yapısal reformlardan taviz vermemesi gerektiğini belirterek, “Mali politikaların genişletilmesinden endişeliyim” dedi. Forum İstanbul’da Habertürk'e konuşan Krueger, “Türkiye’nin bütçe harcamalarını artırmasının riskli olacağını düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin mali genişlemeyi Uluslararası Para Fonu destekli bir programla dahi gerçekleştirebileceğinden emin olmadığını söyleyen Krueger, “Eğer borç verenler, Türkiye’nin mali genişlemeye hız vereceğini düşünürlerse, bu tamamıyla ters bir etki yaratabilir” dedi.
Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu ile yaptığı görüşmelere de değinen Krueger, “Anlaşma imzalanması tamamıyla Türkiye’ye bağlı. IMF farklı ülkelere, farklı şekilde davranır. Çünkü ülkelerin mali durumu birbirinden ciddi farklılıklar gösteriyor. Örneğin Şili, sürekli fazla veren bir bütçeye sahip o yüzden durumu daha farklı” dedi.
Reel faizin uzun vadede daha da düşmesi gerektiğine işaret eden Krueger, “Ortaya güvenilir bir eylem planı konulmalı. Bu eylem planı çerçevesinde yüksek kamu borçlarının azaltılması gerekiyor” dedi. Genellikle hazırlanan politikaların kısa vadeli olduğuna dikkat çeken Krueger, “Türkiye’nin planı uzun vadeli olmalı, uzun vadede yapısal reformlar hız kesmeden devam ettirilmeli” dedi.
Krueger, Türkiye’de yeni bankacılık lisansı verilmesi olasılığına yönelik bir soruyu da, “Bilmiyorum, fikrim yok” şeklinde yanıtladı.
ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BEKLENMELİ
Dünya ekonomisinin krizden çıkışı için üçüncü çeyreğin beklenmesi gerektiğini belirten Krueger, “ABD gayrimenkul piyasası dibe vurmak üzere. Fiyatlar dip düzeyini görmeden yakın gelecekte neler olacağını kestirmek güç” dedi.
Ekonomik krizin yakın gelecekte nasıl seyredeceğini söylemenin imkânsız olduğunu ifade eden IMF eski Başkan Yardımcısı Krueger, gelişen ülkeler arasındaki coğrafi ayrışmanın bu ülkelerin krize yönelik farklı tepkiler vermesine neden olduğunu kaydetti.
“Hindistan krizden fazla etkilenmezken, Çin beklediklerinden daha yüksek bir büyüme hızına sahip olduğu için bunu düşürmeye çalışıyor” diyen Krueger, küresel krizin temelinde düşük faizin yarattığı dengesizliklerin belirleyici olduğunu ifade etti. Faiz farklarının bazı ülkelerin diğerlerinin tasarruflarını emmesine neden olduğuna işaret eden Krueger, “Krizden çıkış pek çok için ihracatla mümkün olmayacak” dedi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 comments:
Yorum Gönder