26 Mayıs 2009 Salı

Türk bankaları karlılıkta parlıyor

Mali krizin aktifleri hızla eritmesiyle Avrupa ve Amerika'nın önde gelen bankaları ilk çeyrekte zarar açıklarken, Türk bankaları yılın ilk çeyreğini yüksek performansla kapattı. İstanbul Borsası'nda işlem gören 17 bankanın net karı önceki döneme göre yüzde 23 artarak 3.6 milyar liraya ulaştı.

Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, kamu bankalarında yüzde 18.7, özel bankalarda yüzde 12.4 oranında karlılık gözlendiğini belirtirken, yabancı bankaların karlılığının yüzde 9.3 olduğunu kaydetti.

Diğer yandan, borsada son üç aylık dönemde yüzde 50'ye varan yükseliş, bankacılık sektörü hisselerine de olumlu yansıdı. İstanbul Borsası'nda toplam piyasa değeri 43 milyar dolar artarak 109 milyar dolara çıkarken,  Borsa'nın en değerli şirketi 13 milyar dolar ile Akbank oldu. Akbank'ı Turkcell, Türk Telekom ve Garanti Bankası izledi.

İstanbul Borsası'nda toplam piyasa değerinin yüzde 30'luk bölümünü ise Akbank, Turkcell, Türk Telekom ve Garanti Bankası oluşturdu.

Garanti Bankası'nın piyasa değeri yüzde 124'luk artışla 10.6 milyar dolar olurken, İş Bankası'nın değeri yüzde 89 artarak 9.4 milyar dolar, Yapı Kredi'nin değeri yüzde 71 artışla 6.7 milyar dolar ve Finansbank'ın değeri ise yüzde 27 artışla 5 milyar dolara çıktı. Hisseleri borsada işlem gören Halkbank'ın piyasa değeri de yüzde 113 artışla 5 milyar dolara yükseldi.

0 comments:

Yorum Gönder