26 Mayıs 2009 Salı

Almanya'dan ilk çeyrekte rekor daralma

Küresel mali kriz, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'yı da kötü vurdu. Alman İstatistik Enstitüsü, yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 3.8 daraldığını açıkladı. Bu rakam, verilerin dönemsel olarak açıklanmaya başladığı 1970'ten bu yana en ciddi daralmayı ifade ediyor.

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük küresel durgunluk karşısında, Almanya'nın ihracatı önceki döneme göre yüzde 9.7 gerilerken, şirket yatırımları yüzde 7.9 azaldı.

Almanya'da Angela Merkel liderliğindeki hükümet krizle mücadele için şimdiye kadar 82 milyar euro tutarında canlanma planı açıklarken, Avrupa Merkez Bankası da faiz oranlarını yüzde 1'de tutarak kredi piyasalarının canlanmasına destek vermeye çalışıyor.

Önlemlerin yarattığı etkiyle ekonomide olumlu sinyaller de gözleniyor. Almanya'da yatırımcı güvenini gösteren IFO Endeksi Mayıs ayında 84.2'ye çıkarak beklentilerin iyileşmeye başladığını ortaya koydu.

Ekonomistler, Alman ekonomisinin yılın son çeyreğinden itibaren durgunluğun etkilerini sileceğini öngörürken, toparlanmanın gelecek yıl olacağı görüşündeler. Alman hükümeti, bu yıl ekonomide yüzde 6 oranında daralma bekliyor.

0 comments:

Yorum Gönder