20 Mayıs 2009 Çarşamba

Japonya yüzde 4 daraldı, 1955'e geri döndü

Küresel mali krizin yarattığı baskıyla gerek ihracat gerekse iç talepte ciddi daralma yaşayan Japonya'da ekonomi hızla daralıyor. Japonya Maliye Bakanlığı verilerine göre, ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 4 daralırken, yıllık bazda daralma yüzde 15.2'yi buldu.

Bu rekor daralma, 1955 yılından bu yana ekonomideki en ciddi küçülmeyi ifade ediyor. Ekonomideki bozulmayı değerlendiren Japonya Başbakanı Taro Aso, şirketlerin performansındaki bozulmanın hane halkını da etkilemeye başladığını söyledi.

Başbakan Aso, "Ekonomideki büyük daralma daha da artarak sürecek görünüyor" derken, hükümetin elden gelen her türlü önlemi aldığını söyledi. 

İlk çeyrekte yatırımlar yüzde 10.4 gerilerken, perakende tüketim aynı dönemde yüzde 1.1 geriledi. Ekonomistler, tasarruf oranlarının da artmasıyla durgunluğun daha da şiddetlendiğini ifade ederken, Japon halkının geçen durgunluk dönemlerinde olmadığı kadar iş kaybetme endişesi taşıdığını kaydediyorlar.

Krizin başladığı ülke olan ABD'de ilk çeyrekte daralma yüzde 1.6 olurken, Euro Bölgesi'ndeki daralma yüzde 2,5 olarak gerçekleşmişti. Dünyanın ihracat lideri ülkesi Japonya'da ihracat Nisan ayında yüzde 45 gerilemişti.

0 comments:

Yorum Gönder