21 Mayıs 2009 Perşembe

İngiltere'ye hem IMF'den, hem S&P'den uyarı

Mali krizin yarattığı durgunlukla başetmekte zorlanan İngiltere'ye Uluslararası Para Fonu'ndan uyarı geldi. Fon, yaptığı değerlendirmede, bütçe dengelerinin düzeltilmesi konusunda hızla önlem alınması gerektiğini vurguladı.

IMF, mali dengelerin korunması halinde ekonominin 2009 sonundan itibaren iyileşmeye başlayacağını vurgulayarak, kamu borçlarının kontrol altına alınması ve yatırım planlarının daraltılması gerektiğini ifade etti. IMF, bu çerçevede vergilerin artırılmasının da gündeme gelebileceğini kaydetti. İngiltere geçen ay 150 bin sterlinin üzerinde geliri olanlardan alınan gelir vergisini yüzde 45'ten 50'ye çıkartmıştı.

Bu arada, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, vergi artışının ekonomiyi iyileştirmek çerçevesinde atılan zorunlu bir adım olduğunu söyledi. Brown, İngiltere Odalar Birliği toplantısında yaptığı açıklamada, "Canlanma planı vergide de adım atmayı zorunlu kılıyor. Ne başbakan olarak ben ne de hazine bakanı alistair darling'in aldığımız karardan hoşnut olmadığını söyleyebilirim" dedi. Ülkede gelir vergisi oranı halen yüzde 40 düzeyinde bulunuyor.

Diğer yandan, derecelendirme kuruluşu Standard and Poors İngiltere'nin durağan olan ülke notu görünümünü negatife çevirdi. AAA olan ülke notunu değiştirmeyen kuruluş, bu kararında ülkenin artan borç stokunun etkili olduğunu kaydetti.

IMF, İngiltere ekonomisinin bu yıl yüzde 4.1, 2010'da ise yüzde 0.4 daralmasını bekliyor.

0 comments:

Yorum Gönder