Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın dün (18/05) Finans Kulüp'te yaptığı konuşma ve gazetecilerle sohbetinden öne çıkan noktalar:
* Ben bardağın boş tarafını görürüm.
* Merkez Bankası yasası değişmemeli. (fiyat istikrarı)
* MB Başkanı enflasyon hedefinin revize etmeyeceğini söyledi: "Bu sosyal mutabakattır. Merkez bankaları hedeflerini revize etmemelidirler.
* Şu an yaşanan olumlu tablo yanılsamadır. Yokuş aşağı 150 ile giden bir otomobil artık 130'la gidiyor. Durum sadece budur.
* Durmuş Yılmaz Türkiye'de düzelme işaretlerinin 2009 2'inci çeyreğinden itibaren başlayacağını, 3'üncü çeyrekte pozitife dönebileceğini dile getirdi. Yılmaz, bu görüşüne ilişkin olarak; MB'nin faiz indirimlerinin piyasaya yansımasının ortalama 3-9 ay aldığını, 750 baz puanlık indirim hareketinin başlangıcı baz alındığında, piyasaların 2'inci çeyrekten itibaren rahatlamaya başlayabileceğini savundu. ''Son dönemde politika faizlerindeki indirimler ve alınan mali tedbirler sonrasında, içinde bulunduğumuz yılın ikinci çeyreğinde ülkemizde yurt içi talebin göreli olarak istikrar kazanabileceğini ve son çeyrekten itibaren büyümenin pozitif rakamlara geçeceğini öngörmekteyiz. Türkiye ekonomisinde toparlanmanın küresel ekonomiye göre daha erken başlayabileceğini düşünüyoruz''
* "Toparlanma iç talep üzerinden başlayacak"
* IMF ile anlaşma ile ilgili olarak görüşünde değişiklik olmadığını dile getirdi.
* Özel sektörün borçlarında yaşanan gerilemeye ilişkin: özel sektör borç kapatma peşinde. Yakında önemli veriler açıklayacağız.
* Sukuk: Gerekli. Gelişen bir piyasa. Çalışmalar yapılıyor. Yavaş ilerlemesi normal.
* Tüketici Güveni: Bu veri tek başına okunmamalı.
* "Varlık dolarizasyonu yaşıyoruz."
* MB Başkanı Türkiye'nin diğer gelişmete olan ekonomilerden önce toparlanacağını dile getirdi.
* MB Başkanı, bozulan kamu maliyesi üzerinde ciddiyetle ve uzun süre durdu. Kamu'nun artan borç talebine bağlı olarak piyasa faizlerinde düşüşün yavaş (!) olacağını söyledi. "Kamu finansmanı özel sektöre giden paraya el koyuyor. sürdürülmemeli ve sürdürülemez"
* Banka mevduat süreleri ve reel sektöre kredi aktarımı: Akdeniz Çanağı; MB Başkanı Durmuş Yılmaz, İtalya, Yunanistan ve İspanya ekonomilerinde yaptıkları araştırmaya göre, akdeniz çanağında bulunan ülkelerde mevduat sürelerinin Türkiye'de olduğu gibi ortalama 3 ay olduğunu, bu ülkelerde de sorunlar yaşandığını dile getirdi.
* avrupa'da yapılması planlanan "stres testi" ile ilgili oarak: "20 hazine 1 banka. avrupa bankacılık sistemi zor durumda. avrupa'daki sorunlar türkiye'yi ticaret kanalıyla vuracak."
* ABD'de başlayan kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili tartışma: "ABD şu an kendi ayağına kurşun sıkamaz. Bu sorunu daha sonra çözecekler. Ama çözecekler..."
* Kurtarma paketleri yolu ile piyasaya akıtılan para yönetilemezse 2 yıl zarfında sorun enflasyon olacak.
* Küresel sıkıntılar kısa sürede ortadan kalkmayacak. Kadameli ve yavaş bir düzeltme bekliyorum
* Yılmaz belirsizliklerin artığını düzelmenin ne zaman başlayacağı konusunda tarih vermenin zor olduğunu dile getirdi. Yılmaz, ''Son dönemde uluslararası piyasalarda gözlenen iyimserlik, açıklanan verilerin bir toparlanma sinyali vermesinden ziyade, bu verilerin beklendiği ölçüde
olumsuz gerçekleşmemesinden kayaklanmaktadır''
0 comments:
Yorum Gönder