18 Mayıs 2009 Pazartesi

Kemerler sıkıldı, vergi geliri yüzde 3.4 azaldı

Küresel krizin bireylerin tüketim harcamalarında da sert düşüşe neden olması, tüketimden alınan vergilerin de gerilemesine neden oldu. Bütçe gelirleri içinde önemli paya sahip dolaylı vergilerde dört aylık dönemde 433.5 milyar liralık azalma gözlendi. Bu dönemde ötv gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 azalarak 12 milyar 244 milyon liraya indi.

Tüketimdeki daralmayla vergi gelirleri dayanıklı tüketim mallarında yüzde 35.3, petrol ürünlerinde yüzde 5, şans oyunlarında yüzde 4.8 ve alkollü içkilerde yüzde 4.4 olarak gerçekleşti.

Diğer yandan, küresel ekonomideki olumlu işaretler, Nisan ayında Türkiye'de de tüketici güvenine destek verdi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen, tüketicilerin harcama, davranış ve beklentilerinin değerlendirildiği 'Tüketici Eğilim Anketi'nde Nisan ayında 8.5 puanlık yükseliş gözlendi.

Son dört aydan bu yana artan tüketici güveni 80.75 puana çıkarak geçen yıl Kasım ayında gördüğü dip noktasının 12 puan üzerine çıktı.

0 comments:

Yorum Gönder