20 Mayıs 2009 Çarşamba

ABD'de otomotive çevreci düzenleme

Mali kriz karşısında iflasın eşiğindeki otomotiv şirketlerini kurtarmak üzere çare arayan ABD yönetimi, şimdi de çevreci otomobil çözümünü gündeme getirdi. ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, gelecek yedi yılda ülkede otomobillerin yakıt verimini yüzde 40 arttırmayı hedefleyen bir dizi önlem açıkladı.

Buna göre 2016 yılına kadar ABD'de araç satan her firma, ürettiği araçların her birinin ortalama olarak 100 kilometrede en fazla yaklaşık 7 litre benzin harcamasını sağlamak zorunda olacak. Arazi araçlarında ise en fazla harcanabilecek yakıt 9,5 litre olacak.

Getirilen düzenlemeler üretilen yeni araçların karbondioksit salımlarının da yüzde 34 azaltılmasını içeriyor.

Önlemler, hem hem çevreci gruplar hem de Amerikalı otomotiv üreticilerince olumlu karşılandı. Dünyanın en büyük otomotiv pazarı niteliğindeki ABD'de trafikte 250 milyondan fazla otomobil ve kamyon bulunuyor.

Başkan Obama, önlemlerle ülkenin petrol tüketiminde önemli tasarruf sağlanacağını söyledi. Obama, gelecek beş yıl içinde satılacak olan araçların ekonomik ömrü boyunca 1,8 milyar varillik petrol tasarrufu sağlanacağını kaydetti. Bu miktar, ABD'nin geçen yıl Suudi Arabistan, Venezuela, Libya ve Nijerya'dan ithal edilen petrol miktarından daha yüksek.

0 comments:

Yorum Gönder