23 Temmuz 2009 Perşembe

Japonya'da ihracat Haziran'da kıpırdadı

Mali krize karşı ülkelerin aldığı canlanma önlemlerinin talebi hızlandırması, dünyanın ihracatta lider ülkesi Japonya'ya da olumlu yansıdı. Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 gerileyen ihracat, Haziran ayında yüzde 35.7 geriledi.

İhracattaki zayıflamaya karşılık gerilemenin ivme kaybetmesi Japonya'da olumlu karşılandı. İthalatın da durmasıyla Japonya'da ticaret fazlası yaklaşık 20 ay aradan sonra ilk kez artarak 5.4 milyar dolara çıktı. Japonya'daki ihracatın hareketlenmesinde özellikle Çin'de hükümetin uygulamaya koyduğu 600 milyar dolarlık canlanma paketiyle bu ülkeden yaptığı ithalatı artırması etkili oldu.

Özellikle elektronik ve otomotiv sektöründeki zayıflamayla ihracatı durma noktasına gelen Japonya II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük durgunluğu yaşıyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Japonya'da yılın ilk çeyreğinde daralma yüzde 14.2 olarak gerçekleşmişti. Japonya bu rakamla dünya genelinde ekonomisi en fazla daralan ülke olmuştu.

Japonya Merkez Bankası da yaptığı son değerlendirmelerde, ekonomideki kötüye gidişin sona ermeye başladığı mesajını vermişti.

0 comments:

Yorum Gönder