20 Temmuz 2009 Pazartesi

700 milyar dolar krediye dönüşüyor

ABD'de bankacılık sektörü krizin yaralarını sarıyor. Masraf kısma ve risklerini dağıtma konusunda başarılı olan JP Morgan, Goldman Sachs gibi bankalar yüksek kar rakamları açıklarken, yapılan bir araştırma bankalara verilen yardımların krediye yöneldiğini belirledi.

Hazine'nin bankalara aktardığı 700 milyar dolarlık kaynağın koordinasyonundan sorumlu komisyonun başkanı Neil Barofsky, hükümetten yardım alan 360 bankadan 300 tanesinin verdiği kredi miktarını artırdığını açıkladı. Komisyon tarafından yapılan araştırmaya göre, 360 bankanın 150 tanesinin sermaye yapısını güçlendirdiği, 110 bankanın diğer yatırımlara yöneldiği belirlenirken, 50 bankanın borçlarını geri ödemeye yöneldiği belirlendi.

Barofsky, bankacılık sektörünün şeffaflığı açısından bu değerlendirmeyi olumlu karşılarken, Hazine yönetimi bankalara verilen desteğin ne şekilde kullanıldığının açıklanmasına karşı çıkıyor. Hazine, 700 milyar dolarlık programın kullanımına yönelik bir sınırlama getirilmediğini belirtiyor.

Diğer yandan, mali yönden zor anlar yaşayan Amerikan bankası CIT, iflas korumasına girmesine saatler kala tahvil yatırımcılarından 3 milyar dolarlık kaynak sağladı. Özellikle küçük ve orta ölçekli yaklaşık 1 milyon firmaya kredi sağlayan şirkete 6 büyük kurumsal yatırımcı destek verdi.

0 comments:

Yorum Gönder