2 Haziran 2009 Salı

Obama: Yeni GM dönemi başladı

Yüzyılı aşkın geçmişe sahip, Amerikan otomotiv endüstrisinin devi General Motors'un iflas koruma başvurusunda bulunması, otomotiv sektörünün çehresini değiştirecek bir adım olarak yorumlandı.

ABD Başkanı Barack Obama, otomotiv sektörünün dibe vurduğunu artık yepyeni bir geleceğin sektörü beklediğini söyledi.  Obama, Washington'da yaptığı açıklamada, "General Motors'un iflası şirketin 100 yıllık tarihinin en kötü anı. GM'in iflas başvurusu acı veren ancak atılması gereken bir adımdı. Eski General Motors dönemi kapandı, yepyeni bir General Motors bizi bekliyor" dedi.

Devletin 30 milyar dolar desteğiyle kamu hissesinin yüzde 60'a çıktığını hatırlatan Obama, şirket yönetimine yönelik görüşlerini de şöyle özetledi: "General Motors şirketinin günlük işleyişi olduğu gibi devam edecek. Hedefimiz General Motors'u ayakları üzerinde durabilir hale getirmek. Sadece kritik nitelikteki kararlar konusunda devletin etkisi olacak."

General Motors'un iflas koruma sürecinden 90 günde çıkması öngörülürken, hükümetin şirkete sağladığı ek kaynak Obama yönetimi için büyük risk oluşturuyor. Buna karşılık hükümetin çabalarının sonuç vereceğine yönelik gelişmeler artıyor.

ABD'nin üçüncü büyük otomobil şirketi Chrysler'in iflas davasında mahkeme, şirketin tamamıyla İtalyan otomotiv şirketi Fiat'a satılmasını onayladı. Chrysler'in iflasının çok daha karmaşık bir süreç öngörülen General Motors'un yeniden yapılanmasına örnek oluşturması bekleniyor.

0 comments:

Yorum Gönder