15 Temmuz 2009 Çarşamba

Bütçede denge bozuldu, ÖTV'de oran arttı

Hükümet, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının yüzde 1310 artması sonrasında, gelir artırıcı önlemlere yöneldi. Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle, akaryakıtta ÖTV ve bazı turizm tesislerinde ise KDV oranlarını artırdı.

İlgili kararnameye göre, benzin ve motorine yaklaşık yüzde 7 oranında zam yapılacak. Akaryakıt şirketlerinin de bugünden itibaren zam yapmaya başladıkları belirtildi.

Kararnameye göre, birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldızlı ve üzeri oteller, tatil yöreleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda KDV ise yüzde 8'den yüzde 18'e yükseltildi.

Revizyonlar kapsamında merkezi yönetim bütçesinde açık, gelirler kaleminde yaşanan sert düşüşe tahminine bağlı olarak 38 milyar lira artırılarak 10.4 milyar liradan 48.3 milyar liraya yükseltildi; Faiz dışı fazla da 47.1 milyar liradan 9.66 milyar liraya düşürüldü.

Ancak, hükümet yaptığı son düzenleme ile ortaya çıkacak bütçe açığının telafi edebilmek için Hazine borçlanma limitini arttırma yoluna gitti ve miktar 74.8 milyar liraya çıkarıldı.

0 comments:

Yorum Gönder