13 Temmuz 2009 Pazartesi

Bernanke, kriz sonrası stratejisini açıklayacak

Küresel mali krizle sarsılan bankacılık sektörünü güçlendirmek üzere 1 trilyon dolar harcayan Amerikan Merkez Bankası, kriz sonrası dönemin hazırlıklarına başlıyor. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişleme sürecinden çıkış yönündeki stratejisini gelecek hafta Kongre'de yapacağı konuşmada açıklaması bekleniyor.

Tahvil alımları ve acil kredilerle bankacılık sistemini güçlendirmeye çalışan Amerikan Merkez Bankası böylece kendi bilançosundaki varlıklarını da ikiye katlamış durumda. Ekonomistler, bu paranın daha sonraki dönemde enflasyon riski yaratmadan nasıl çekileceğine odaklanmış durumda.

Ekonomistler, yatırımcılara kriz sonrasında da enflasyon yaşanmayacağına yönelik bir güven yaratmanın kritik önemde olduğuna dikkat çekerken, daha önce satır aralarında yapılan çıkış stratejisinin zamanlama ve hangi araçlarla uygulanacağına yönelik ayrıntılarının netleşmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

Amerikan Merkez Bankası'nın Nisan sonunda açıkladığı orta vadeli tahminlerine göre, enflasyonun gelecek yıl yüzde 1 ile 1.6 aralığında kalması bekleniyor. Bankanın uzun vadeli tahminlerinde ise enflasyonun 1.7 ile 2 aralığında kalması öngörülüyor.

Ekonomistler arasında yapılan son anketler, Amerikan Merkez Bankası'nın yılın üçüncü çeyreğinden itibaren faizleri artırmaya başlayacağını, son çeyrekte en az yüzde 1 düzeyine çekeceğine işaret ediyor. Geçen ay yapılan anket sonuçları ise faizlerin son çeyreğe kadar sıfıra yakın düzeyde korunacağını gösteriyordu.

0 comments:

Yorum Gönder