30 Haziran 2009 Salı

Bağış: IMF ile anlaşmaya yakınız

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin IMF'nin en iyi başarı hikâyesi olduğunu belirterek, "Anlaşmaya yakınız" dedi.

AB ile tam üyelik görüşmelerinde vergi faslının açılmasıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Brüksel'de bulunan Başmüzakereci Egemen Bağış, gazetecilere açıklamalarda değindi.

Ekonominin sağlığı için Avrupa Birliği'nin IMF'den daha önemli olduğunu kaydeden Başmüzakereci Bağış, "Ne zaman müzakere tarihi aldık, o zaman Türkiye'ye 20 milyar dolar yabancı sermaye girdi" dedi. Bağış, krizin ardından en büyük yabancı sermaye yatırımını Türkiye'nin çekeceğini de öngördü.

VERGİ FASLI MÜZAKEREYE AÇILDI

Türkiye'nin hem teknik hem hukuki açıdan son derece önemli olan vergi faslını görüşmeye açtığını kaydeden Başmüzakereci Egemen Bağış, böylece 33 fasıldan 11'nin görüşülmeye başlandığını kaydetti.

Bu görüşmelerin, şeffaf bir düzene geçişin ilk aşaması olacağını kaydeden Bağış, "Bu faslın gelişimi için içkilerin vergilendirilmesi değiştirildi. 2018 yılına kadar rakıdan alınan ÖTV ve KDV viski ile eşitlenecek. Yani ikisinden de alınan vergi oranları yüzde 40'a inecek" dedi. Halen rakıdan alınan verginin oranı yüzde 36 olurken, viskiden alınan verginin oranı yüzde 60.

İçkilerin vergilendirilmesindeki değişikliğin vergi gelirlerini çok etkilemeyeceğini öngören Bağış, "Oluşturulacak Tütün Fonu 200 milyon dolarlık gelir kaybına neden olacak, onun dengelenmesi için AB'den fon almak üzere başvurduk. 2018'e kadar kademeli olarak bu fon tamamıyla kaldırılacak" dedi.

Vergi faslındaki değişikliklerin şirketlere büyük değişiklik getirmeyeceğini öngören Egemen Bağış, "Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi'nde büyük bir değişiklik söz konusu olmayacak. Zaten vergi yasalarımız uygun. Şirketlerin hayatı çok değişmeyecek, ancak yabancı yatırımcıların Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasının önü açılmış olacak" dedi.


0 comments:

Yorum Gönder