29 Temmuz 2009 Çarşamba

Teşvikli yatırım ilk yarıda %54 geriledi

Mali krizin baskısıyla Türkiye'de de yatırımlar büyük darbe aldı.Krizin yoğun etkisinin gözlendiği yılın ilk yarısında teşvik belgesine bağlanan yatırım tutarı, geçen yılın aynı dönemindekinin yarısına bile çıkamadı. Yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54.4 azalarak 7.1 milyar lirada kaldı.

Yatırımlarda gözlenen düşüşte krizin yanı sıra, yeni çıkacak teşvik yasasının beklenmesi de etkili oldu. Getirilecek yeni teşviklerden yararlanmak umuduyla bir kısım yatırımların bekletilmesi, zaten kriz yüzünden azalan teşviğe bağlanan yatırım tutarının daha da gerilemesine yol açtı.

Krizin henüz hissedilmediği geçen yılın Ocak-Haziran döneminde bin 419 olan teşvik belgesi alınan yatırım projesi sayısı, bu yıl aynı dönemde sadece 647'ye indi. Belgeye bağlanan yatırımların geçen yıl ilk yarıda 15 milyar 593 milyon liraya ulaşan tutarı, bu yıl ise 7 milyar 116.5 milyon lira oldu. Teşvik belgesine bağlanan yatırım projesi sayısında geçen yıla göre yüzde 54.4, yatırım tutarında ise yüzde 54.3 gerileme gözlendi.

0 comments:

Yorum Gönder