30 Temmuz 2009 Perşembe

IMF'den yoksul ülkelere 17 milyar dolar

Küresel mali kriz ardından yardım talepleri için kapısı sıkça çalınan Uluslararası Para Fonu, yoksul ülkelere verdiği yardımı artırmaya hazırlanıyor. Uluslararası Para Fonu Dominique Strauss-Kahn tarafından açıklanan programa göre, IMF en yoksul ülkelere 2014 yılına kadar verdiği parasal desteği 17 milyar dolar artıracak. Fon, ayrıca düşük gelirli ülkelere verdiği kredilerden 2011 yılına kadar faiz almayacak.

IMF, yoksul ülkelere yardımı artıracağının ilk mesajını Nisan ayında yapılan G20 zirvesinde vermişti. IMF Başkanı Strauss-Kahn, "Bu program Fon'un yoksullukla mücadele etmek amacıyla şimdiye kadar açıkladığı en kapsamlı program niteliğindedir. Böylece milyonlarca kişinin yoksullaşması önlenebilecek" dedi.

Strauss-Kahn, krizin yoksul ülkeleri çok olumsuz etkilediğini hatırlatarak, "Verilen destek sadece kısa vadede değil, orta ve uzun vadede yoksulluğu azaltmaya yardımcı olacak" dedi. Plana göre, gelecek iki yılda yoksul ülkelere 8 milyar dolar destek verilecek.

Diğer yandan, IMF, yeni kaynak yaratmak amacıyla altın satışlarına hız verecek. Daha önce Türkiye Masası Şefi olarak da görev yapan IMF Strateji Geliştirme Bölümü Direktörü Rıza Moghadam, Fon'un altın rezervlerinin satışına yönelik kararın Ekim ayında İstanbul'da yapılacak yıllık toplantılarda kararlaştırılabileceğini söyledi. Buna göre Fon'un yapacağı altın satışı miktarının 12 milyar doları bulması bekleniyor.

0 comments:

Yorum Gönder