3 Ağustos 2009 Pazartesi

Wall Street FED'in 'elini görüyor'

ABD'de bankaların özellikle Merkez Bankası ile yaptıkları işlemlerden yüksek kar etmeleri eleştiri konusu oldu. Önde gelen ekonomistler ve Hazine yetkilileri, krizle birlikte bilançosunu büyüterek Wall Street'in büyük oyuncularından birisi haline gelen Amerikan Merkez Bankası'nın özel bankalarla yaptığı işlemlerde yeterince iyi müzakere yapmadığı eleştirisini getirdi.

Özellikle mortgage destekli menkul kıymet işlemlerinde Merkez Bankası'nın Wall Street'in en büyük müşterisi haline geldiği gözlenirken, FED en fazla tahvil alan kurum olarak da öne çıktı. Amerikan Merkez Bankası, yaptığı tüm işlemler öncesinde ve işlem ardından yaptığı açıklamalarla şeffaflığa özel önem veriyor.

Financial Times'a konuşan eski hazine yöneticileri bu şeffaflığın banka aleyhine çalıştığını belirterek, "Herkes Merkez Bankası'nın elini görüyor. Herkes FED'le yaptığı işlemlerle cebini dolduruyor" dedi.

Banka yöneticileri ise şeffaflık olmazsa diğer alanlarda Merkez Bankası'nın büyük eleştirilerle karşı karşıya kalabileceği görüşündeler. Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi Başkanı Barney Frank, bu işlemlerin piyasalarda fiyat istikrarını sağlamak üzere gerektiğini belirtti. Frank, "Kredi sistemini birilerine para kazandırmadan düzenleyemezsiniz" dedi.

0 comments:

Yorum Gönder