21 Aralık 2010 Salı

Merkez Bankası faiz kararının saatini değiştirdi

Bankacılık sektörüne yönelik alınan kararlarla önemi daha da artan 2011 yılı Para ve Kur Politikası açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, enflasyondan faiz politikasına kadar pek çok farklı konuyu değerlendirdi. Durmuş Yılmaz, Orta Vadeli Program'la uyumlu şekilde enflasyon hedefinin 2013 için yüzde 5 olarak belirlendiğini açıkladı. Merkez Bankası, piyasanın tepkisini görmek amacıyla faiz kararı duyurusunun saatini de 19'dan 14'e değiştirdi.
KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI
Yılmaz son faiz indirimi kararının PPK'da oybirliği ile alındığını ve Erdem Başçı'nın sunumunun bilgileri dahilinde gerçekleştiğini söyledi. Zorunlu karşılıkların 2011'de daha etkin kullanılacağını söyleyen Yılmaz, döviz cinsinden zorunlu karşılıkların TL'ye benzer şekilde düzenlenebileceğini vurguladı. Yılmaz, hem mevduat hem yabancı sermaye girişlerinin daha uzun vadeye yayılmasını hedeflediklerini kaydetti.
DÖVİZ ALIMLARINA YENİ DÜZEN
Bu yıl 14.4 milyar dolarlık döviz alındığını kaydeden Yılmaz, döviz alım ihalelerinde bankaların opsiyon kullanımına son verilmesi yanında miktarın 40'tan 50 milyon dolara çıkarılacağını kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, kendisinden sonra göreve gelecek ismin engeç Mart sonrasında belli olmasının iyi olacağını söyledi. Yılmaz, "Tobin Vergisi bizim gündemimizde değil, Maliye Bakanlığı'nın politika araç setinde" dedi.

0 comments:

Yorum Gönder