Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yıl sonuna kadar Avrupa pazarlarındaki ihracat kaybının 32 milyar dolar civarında olacağını söyledi.
"Dış Ticarette Yapısal Dönüşüm: Küresel Dinamikler ve Türkiye Ekonomisi" konferansında konuşan Çağlayan, 2008'in ilk dokuz ayında Türkiye'nin Avrupa'ya 54 milyar dolar ihracat yaptığını, bu yılın aynı döneminde ise ihracatın 32 milyar dolara düştüğünü ve toplam kaybın 22 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.
Türkiye ihracatında azalmanın değer bazında yüzde 29.5 oranında olduğunu, miktar bazında ise sadece yüzde 10 seviyesinde kaldığını kaydeden Çağlayan, "Bu, Türk sanayicisinin beceriksizliğini ortaya çıkaran bir durum değil" dedi ve ithalat tarafında da bu yılın Ocak-Eylül döneminde yüzde 40'lık değer kaybı olduğunu belirtti.
Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda, kaliteli ara ve yatırım malı kullanma ihtiyacının ithalatı artırdığının belirtildiğine dikkat çeken Çağlayan, buna katılmadığını söyledi ve şöyle devam etti:
"2002'de yaptığımız ihracatın içinde orta ve yüksek teknolojili ürünlerin payı 10 milyar dolardan 2008'de 48 milyar dolara geldi. Bunu, Türkiye'de üretilen malın kalitesizliği değil, kesinlikle Türk sanayicisine yeterince bankalar tarafından verilmeyen finansman desteğinin arkalarında olmadığı açısından değerlendiriyorum."
İTHALAT BAĞIMLILIĞI YÜKSEK
Konferansta konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'de üretimin ithalat bağımlılığını artıran unsurların incelendiği çalışmada firmaların kullandıkları girdilerin bileşiminde ithalatın payının yüksek olduğunu ve bu payın son yıllarda artış eğiliminde olduğunu söyledi.
TCMB bünyesinde yapılan iki çalışmayı anlatan Yılmaz, ilk çalışmanın uluslararası ticaretteki küresel eğilimleri özetlerken, ikinci çalışmanın Türkiye özelinde üretimin ithalat bağımlılığını incelediğini belirtti. Yılmaz, Türkiye ekonomisi ve ihracatın gelişimi ile ilgili olarak şöyle konuştu:
"Firmalara ilişkin veriler ithalat bağımlılığını artıran temel faktörün fiyatlar olmadığını göstermektedir. Kaliteli ürün eksikliği ve yurtiçi üretimin bulunmaması veya yetersizliği, ara ve yatırım malı temininde firmaları ithalata yönlendiren esas unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır."
İHRACAT HEDEFİ KORUNUYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'de geçen yıl yüzde 7.8 olan ihracat karlılığının yüzde 5.2 seviyesine gerilediğini söyledi. Büyükekşi, 2009 için 100 milyar dolar olan ihracat hedeflerini koruduklarını da sözlerine eklerken döviz kurunda beklenen aşağı yönlü hareketlerin TCMB'nin rezerv politikası ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
0 comments:
Yorum Gönder