Küresel mali krizin etkilerini azaltmak üzere yaklaşık 600 milyar dolarlık canlanma paketini yürürlüğe koyan Çin'de, önlemler olumlu yansımalarını gösteriyor.
Çin'de artan iç talebin etkisiyle, sanayi üretimi Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.9 artarken, perakende tüketim aynı ayda yüzde 15.2 arttı.
Ekonomistler, veri indirimlerini de kapsayan Çin'deki dev canlanma paketinin sisteme büyük katkı yaptığına işaret ediyorlar.
Perakende tüketimdeki canlanmanın Mayıs ayında ABD'de de altı ay sonra artışa geçtiğini kaydeden ekonomistler, dünya ekonomisinde canlanma işaretlerinin artmasıyla yükselişin devam edebileceğini vurguluyorlar.
Ekonomistler, Mayıs ayında yüzde 26.4'le rekor oranda daralan ihracatın da dibe vurduğuna dikkat çekerek, şu andan sonra canlanma önlemlerinin katkısıyla iç talepte olduğu gibi ihracatta da canlanma yaşanacağını vurguluyorlar.
Öte yandan, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Japonya'da da Nisan ayı sanayi üretimi yüzde 5.2'den 5.9'a revize edildi. Sanayi üretimi böylece 1953 yılından bu yana en yüksek aylık artışı göstermiş oldu. Ülkede tüketici güveni de artarken, uzmanlar elektronik ve otomotiv sanayindeki ihracatın yakın gelecekte daha da artacağını öngördüler.
Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...