Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...
29 Nisan 2010 Perşembe
Krizin bulaşmaması Yunanistan'a desteğe bağlı
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan'a yönelik sorunların yayılmaması için Euro Bölgesi'nin hızla bu ülkeye destek vermesi gerektiğini söyledi.
Almanya'nın Münih kentindeki ekonomi kongresinde konuşan Trichet, "Euro Bölgesi'nde yaşanan kargaşanın önüne geçmenin tek yolu, güçlü bir kararlılıktan geçiyor" dedi. Diğer yandan Yunanistan hükümetinden bir yetkili, Avrupa Birliği ve IMF temsilcileriyle yardım için yapılan görüşmelerin en geç yarın akşama kadar sonuçlandırılacağını söyledi.
Bu arada, şimdiye kadar yardım konusunda istekli davranmayan Almanya'da hükümet Yunanistan'a yardım etmek amacıyla 8.4 milyar euro tutarında yardım vermeye hazırlanıyor. Alman milletvekillerinin, yardım verilmesine yönelik desteği 7 Mayıs'a kadar onaylaması bekleniyor.
Labels:
Avrupa Birliği,
bütçe,
IMF,
kriz,
trichet,
Yunanistan
Üçüncü köprü Garipçe Poyrazköy arasına
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirilecek 3'üncü boğaz köprüsü projesinin güzergâhının Garipçe-Poyraz mevkiinde olacağını ve Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte projenin maliyetinin yaklaşık 6 milyar doları bulacağını açıkladı.
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve İstanbul 3'üncü boğaz geçişine ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Köprünün çevreyolu bölümü ise Avrupa yakasında Kınalı-Odayeri, Asya yakasında Paşaköy-Akyazı'dır... Köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümü ise Odayeri-Paşaköy-Poyrazköy-Garipçe bölümüdür. Projenin yaklaşık maliyeti kamulaştırma maliyetiyle birlikte 6 milyar dolar civarındadır. Hesap edilen kamulaştırma bedeli 1 ila 1.5 milyar dolar arasında olmaktadır" dedi.
Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, Kuzey Marmara Otoyolu, Kınalı'dan başlayarak Adapazarı'nda Hendek ilçe sınırlarında TEM otoyolu ile buluşacak.
Et fiyatları Merkez Bankası'nın hesaplarını bozdu
Yükselen işlenmemiş gıda ve et fiyatları, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini revize etmesine neden oldu.
Merkez Bankası, yayınladığı yılın ilk çeyreğine yönelik enflasyon raporunda enflasyon tahmin aralığını yüzde 7.2 ile 9.6 olarak belirlerken yıl sonu itibarıyla orta noktanın 8.4 olduğunu kaydetti. Önceki enflasyon tahmini ise yüzde 6.9 düzeyindeydi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, et fiyatlarındaki artışın enflasyon 1.67'ye ulaştığını kaydetti. Durmuş Yılmaz, baz senaryoya göre faizin yılın son çeyreğinde ölçülü olarak artabileceğini söyledi.
Yılmaz, "Çıkış stratejisi sona ermeden de faizler artabilir. Enflasyon beklentilerindeki değişikliğe bağlı olarak fiyatlama alışkanlıklarının değişimi, faiz artışını gerektirebilir" dedi.
Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankası'nın halen çıkış stratejisi çerçevesinde piyasadaki yüksek likiditeyi geri çekmek üzere adım atmaya başladığını da vurguladı. Merkez Bankası'nın yenilediği tahminlere göre enflasyonun gelecek yıl yüzde 5.4, 2012'de ise yüzde 5 olması bekleniyor.
Labels:
durmuş yılmaz,
enflasyon,
faiz,
merkez bankası,
tcmb
28 Nisan 2010 Çarşamba
S&P bu defa İspanya'ya çarptı
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Yunanistan ve Portekiz'in notlarını indirdikten sonra; Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi İspanya'nın kredi notunu düşürdü.
Kuruluştan yapılan açıklamada, ekonominin orta vadeli görünümü gerekçe göstererek ülke notunun bir kademe indirilerek "AA"ya çekildiği kaydedildi. Euro bir yılın en düşük seviyesine gerilerken, İspanya'nın kredi notunun indirilmesiyle birlikte Avrupa borsaları da geriledi.
Labels:
ispanya,
kredi notu,
kriz,
standard and poors,
Yunanistan
26 Nisan 2010 Pazartesi
Yunanistan'a yardım kararına tepkiler karışık
Yunanistan'ın girdiği bütçe açığı krizini aşmak üzere Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan toplam 45 milyar Euro tutarında yardım talep etmesi, ekonomi çevrelerinde farklı yankılara yol açtı.
Wall Street Journal gazetesi, başmakalesinde, "Yunanistan Lehman Brothers değil, ancak Avrupa Birliği'nin sorunları basın açıklamaları ve mali yardımla çözme çabasını sürdürmesi ülkeyi bu konuma düşürebilir" uyarısında bulundu.
Bloomberg'e konuşan Harvard Üniversitesi Profesörü Kenneth Rogoff da, Yunanistan'ın IMF tarafından kurtarılacak tek ülke olmayacağını öne sürdü. Rogoff, İrlanda, İspanya ve Portekiz'e yönelik risklerin arttığını kaydederek, Yunanistan'a verilecek desteğin 15 milyar Euro'yu aşabileceğini kaydetti.
Avrupa Siyaset Çalışmaları Başkanı Daniel Gross da, Yunanistan'ın AB ekonomisinin yüzde 2'sini oluşturduğunu hatırlatarak, "Yunanistan'ın borç ödeyemez hale gelmesi halinde dahi, Euro gücünü koruyacaktır" dedi. Gross, borç ödeyemenin Euro Bölgesi sarsacağını ancak bunun sistemik bir risk yaratmayacağını kaydetti.
Financial Times'taki köşesinde Yunanistan'ı değerlendiren Wolfhang Münchau da, Yunanistan'ı Avrupa'nın subprime krizi olarak nitelendirdi. Munchau, Cuma gününe dek Yunanistan'a yönelik olumlu haberler gelmemesi halinde krizin patlayacağı uyarısında bulundu.
MB döviz cinsi yabancı karşılık oranını artırdı
Merkez Bankası, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranını yarım puan artırarak yüzde 9.5 düzeyine çıkarttı. Ekonomistler, Merkez Bankası çıkış stratejisinin bir adımı olarak yapılan zorunlu karşılık oranındaki artışın, kriz öncesindeki yüzde 11 düzeyine çıkmasının zaman alacağını ifade ediyorlar. Uzmanlar, munzam karşılıkların artırılmasının piyasaları etkileyemeyeceğini öngörüyorlar. Merkez Bankası'nın Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 düzeyinde bulunuyor.
25 Nisan 2010 Pazar
G20'den yardıma hız verin çağrısı
ABD'nin başkenti Washington'da haftasonunda bir araya gelen G-20 ülkelerinin maliye bakanları maliye bakanları, Avrupa hükümetlerini ve IMF'yi nakit sıkıntısında olan Yunanistan'a yardım paketini hızla tamamlaması çağrısında bulundu.
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, konuyla ilgili tarafları hızlı hareket etmeleri konusunda teşvik ederken İngiliz Maliye Bakanı Alistair Darling "bu iş ne kadar uzarsa Yunanistan'a o kadar zararı dokunur" dedi.
G-20 toplantısına katılan bakanlar, borç sorunlarının AB ya da dünya ekonomisini tehdit etmesine izin veremeyecekleri mesajını verdi. AB Komisyonu'nun mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'a yönelik programla ilgili çalışmaları Mayıs ayı başında tamamlamayı beklediğini bildirdi.
Toplantının sonunda yayımlanan ortak bildiride, Yunanistan'daki borç krizine doğrudan atıf yapılmazken, "Küresel toparlanma, büyük ölçüde G-20'nin eşi görülmemiş ve uyumlu politikaları sayesinde, önceki beklenenden daha iyi şekilde ilerliyor" ifadesi kullanıldı.
Labels:
ab,
abd,
IMF,
ingiltere,
kriz,
Türkiye,
washington,
Yunanistan
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)