Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...
4 Aralık 2009 Cuma
Çağlayan: Not artırımı 'teğet'i onayladı
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in dünkü iki kademelik not artırımının, küresel krizin Türkiye'yi teğet geçmesini tasdik ettiğini söyledi.
Temsa'nın yeni otobüsü Avenue'nun ilk ihracatı ile düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, "Tahmin ediyorum diğer derecelendirme kuruluşları da artırım yapacaktır" dedi ve not artırımının yabancı yatırımları çekme konusunda da olumlu etkisi olacağını kaydetti. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırarak "BB artı"ya yükselttiğini açıklamıştı.
DB ve Çin Afrika'da fabrika projesi hazırlığında
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Çin, Afrika'daki yatırımlarını artırmaya hazırlanıyor. Dünya Bankası ve Çin, Afrika'daki sanayi bölgelerinde yatırım maliyeti düşük fabrikalar kurmak üzere proje hazırlıyor.
Çin'in başkenti Pekin'de konuşan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Çin'in özellikle imalat sanayinde faaliyet göstermek üzere fabrika kurulmasına olumlu baktığını söyledi.
Zoellick, bu konuda Çin Ticaret Bakanı Çen Deming ile görüştüğünü belirterek, oyuncak veya ayakkabı üretimi için tesis kurulabileceğini ifade etti.
Geçen ay Sahra altı Afrika ülkelerinden gümrük almayacağını açıklayan Çin, Afrika ülkelerine 10 milyar dolar yardım vermeyi kararlaştırmıştı.
Çin Başbakanı Wen Şiabao, verilecek yardımın yoksulluğun azaltılması, altyapının güçlendirilmesi ve tarım arazilerinin iyileştirilmesi amacıyla kullanılacağını ifade etti.
Çin, her yıl yüzde 9 büyüyen ekonomisinin artan hammadde ihtiyacını Afrika ülkelerinden karşılamaya çalışıyor. Çin, bu çerçevede Afrika ülkelerinden demir cevheri yanısıra petrol ithal ediyor.
Bernanke kriz önlemlerini savundu
Küresel mali krizde aldığı önlemlerle Amerikan ekonomisinde 1929'a benzer Büyük Buhran yaşanmasını önleyen Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, krize karşı aldığı önlemleri savundu.
Görev süresini bir dönem daha uzatmak üzere Başkan Barack Obama tarafından aday gösterilen Bernanke, Kongre üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, önlemlerin devam edebileceği mesajını verdi.
"Finans piyasalarının istikrar kazandığına ilişkin işaretler artıyor, ekonomi durgunluktan çıkma aşamasında. Bu noktada sıfıra yakın faiz politikasında çok dikkatli olacağız. Ekonomik istikrar için sıra dışı desteğimizi yumuşak şekilde ve uygun bir zamanda geri çekmek zorundayız. Zamanlamaya karar vermek dikkatli analiz gerektiriyor."
ABD Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin mali krizin derinleşmesini önlediğini ifade eden Ben Bernanke, finans sektörüne denetimin artırılması aşamasında merkez bankasının bağımsızlığının korunması gerektiğini vurguladı.
3 Aralık 2009 Perşembe
Türkiye'nin notu iki kademe birden arttı
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin görünüm notunu tek seferde iki basamak birden artırararak BB artıya çıkardı. Kuruluşun yaptığı açıklamada, Türkiye'nin krize karşı direncinin önceden düşünülenden daha güçlü olduğu ifadesi yer aldı.
Açıklamada, not artırımının Türkiye'nin göreceli esnekliğini yansıttığı ifade edilirken, ülkede enflasyon, dış finansman ve politik risklerin hafiflediğini belirtti.
100'e yakın ülke ekonomisini değerlendiren Fitch, küresel krizin yol açtığı durgunluğun, Türkiye'de bir mali krizi tetiklemediğine işaret ederek, uygulanan para politikalarının çok başarılı olduğunu belirtti.
Türkiye'nin 2009'da yüzde 6 daralacağını öngören Fitch, 2010 yılına dair büyüme beklentilerini de artırarak yüzde 4'e çıkardı. Not kararının duyurulmasının ardından İMKB'de hisse senetleri yüzde 3 değer kazandı.
ABD'de bankalar borçlarını ödeme yolunda
Küresel krizle mali dengeleri sarsılan dev bankalar, Amerikan Hazinesi'nin yardımıyla yaşatıldı.
Aradan bir yıl geçmesi ardından, yardım alan bankalar mali koşulların iyileşmesiyle borçlarını ödemeye hazırlanıyor.
Bu çerçevede yardım alan ülkenin 7 büyük bankasından biri olan Bank of America, yakın gelecekte borçlarını geri ödeyeceğini açıkladı.
Bank of America, krizin derinleştiği 2008 Ekim ayında iki aşamada toplam 45 milyar dolar Hazine yardımı alarak sermayesini güçlendirmişti.
Banka yönetimi bu borcun 26.2 milyar dolarlık bölümünü nakit, kalan 18.8 milyar dolarlık bölümünü ise tahvil ihracı yoluyla ödeyecek.
Borçların kapatılmasıyla, banka yönetiminde Hazine'nin getirdiği sınırlamaların da aşılması söz konusu olacak. Amerikan Hazinesi'nin yardım ettiği finans kurumlarına yönelik en büyük düzenlemeyi, üst yöneticilere ödenen milyonlarca dolarlık yılsonu priminin sınırlanması oluşturuyor.
2 Aralık 2009 Çarşamba
Victoria's Secret modelleri tasarruf etme derdinde
Amerikan iç giyim markası Victoria Secret, her yıl düzenlediği görkemli defilesini tamamlarken; defileye katılan modeller ekonomik krizden etkilenmiş görünüyor. Marketwatch'a konuşan modeller, artık tasarruf amacıyla harcamalarını kıstıklarını söylüyorlar.
1 Aralık 2009 Salı
Doğan'ın borcu her gün 1.3 milyon lira artıyor
Maliye ile Doğan Grubu'nun kesilen 3.8 milyar liralık vergi cezasında uzlaşma sağlanamaması, grubun borçlarını günden güne artırıyor. Star gazetesinde yer alan habere göre, Maliye'nin Doğan Grubu'na kestiği vergi cezasının toplamı gecikme zammının da etkisiyle 5.9 milyar liraya ulaştı.
Maliye ile Doğan Grubu arasında geçen hafta yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuçsuz kalması ardından vergi cezası her gün 1.3 milyon lira artıyor. 2009 yılında gruba tebliğ edilen 8 ayrı cezanın 2 milyar lirasını vergi cezası oluşturuyor.
Vergi kanunlarına göre vergi borcu tahsil edilinceye kadar geçen süre için mükelleften gecikme faizi alınıyor. Doğan Grubu'na verilen vergi cezasının kaderini mahkeme belirleyecek. Eğer mahkeme Gelir İdaresi lehine karar verirse Doğan Grubu, vergi aslı, cezası ile birlikte faiz de ödeyecek.
Ekim ayı itibarıyla 4.8 milyar lira olan cezaya Kasım'dan itibaren yüzde 1.95 gecikme zammı uygulanacak. Vergi konusunda Doğan Grubu'nun açtığı dava ne kadar uzun olursa, Gelir İdaresi'nin alacağı o kadar fazla olacak.
Diğer yandan, Doğan Grubu'nun petrol Ofisi'ndeki ortağı Avusturyalı OMV şirketi, Petrol Ofisi'ndeki hisselerini artırmak için neden olmadığını açıkladı. OMV CEO'su Wolfgang Rutenstorfer, Londra'da yaptığı açıklamada, "Şu an için görüşmeleri tekrar başlatmak için bir neden yok" dedi.
Labels:
aydın doğan,
doğan holding,
maliye,
Türkiye,
vergi
Çanakkale'de asma köprü Kilitbahir'den geçecek
İstanbul 3. Boğaz Köprüsü ve İzmit Körfezi geçişi projesiyle birlikte ulaştırma sektörünün üçüncü büyük boyutlu yatırımı olan Çanakkale Boğaz Köprü geçişi yeniden gündemde geldi.
Ulaştırma Bakanlığı'nın gelecek yıl ihaleye çıkmayı planladığı Tekirdağ Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun en önemli kısmını oluşturan Çanakkale Boğaz Köprüsü Sarıçay-Kilitbahir arasında yapılacak.
Çanakkale Boğaz Köprüsü, toplam uzunluğu 433 kilometre olan Tekirdağ-Çanakkale- Balıkesir Otoyol Projesi'yle birlikte ihale edilecek.
Yap-İşlet-devret modeliyle ihale edilecek köprünün ayağı Avrupa yakasında Kilitbahir, Anadolu'da ise Sarıçay'da olacak. Asma köprü üç geliş üç gidiş olmak üzere altı şeritli olması planlanıyor. Köprünün bin 400 metrelik bölümü deniz üzerinde olmak üzere toplam uzunluğu 2 bin 196 metreyi buluyor.
Bağlantıları sağlayan otoyol kesimleriyle 13.7 kilometreyi bulacak proje çerçevesinde 3 tünel de yapılacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü maliyetinin 600 milyon dolar olması beklenirken, köprünün de yer aldığı 433 kilometrelik otoyolun 5 milyar doları bulması öngörülüyor.
Dubai World borç yapılandırma görüşmesinde
Körfez bölgesinin ticaret ve turizm merkezi Dubai'de gayrimenkul şirketi Dubai World'un toplam 80 milyar dolarlık borcunu ertelemeyi talep etmesi ardından, Dubai yönetimi devlet şirketinin borçlarına kefil olmadığını açıkladı.
Diğer yandan, Dubai World yönetimi borçlarının 26 milyar dolarlık bölümünün yeniden yapılandırılması için borçlu olduğu bankalarla görüşmelere başladı. Dubai'nin finans, yatırım ve turizm merkezine dönüşmesinde önemli pay sahibi olan Dubai World, bu çerçevede bünyesindeki iştiraklerin bir bölümünü satmayı da gözden geçiriyor.
Dubai World'un açıkladığı yeniden yapılandırma planı piyasalardaki endişeleri yatıştırmasına karşılık, Dubai borsasındaki gerileme durmadı. Endeks Pazartesi günü yüzde 7'lik kayıp ardından, yüzde 6.6 daha geriledi.
Ekonomistler, Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminin tahvil ihracı yoluyla yurtdışı piyasalardan borçlanmaya ağırlık vereceğini kaydederek, bu şekilde krizin başka ülkelere sıçramasının önüne geçilmesini hedeflediklerini ifade ettiler.
30 Kasım 2009 Pazartesi
Dubai'nin gündemi kriz oldu
“Arkadaşlarımızla ne zaman bir araya gelsek, emlak piyasasının,, ekonominin nereye gittiğini konuşuyoruz. Pek çok arkadaşımız burada kalmayı planlıyor, ancak bizim gibi borcu yüksek olanlar için tek çare evimize dönmek.”
Gayrimenkul piyasasındaki hızlı büyüme ile birbiri ardına gökdelenlerin yükseldiği Dubai'de yaşayanların gündemini artık kriz oluşturuyor. 1.5 milyonluk nüfusun yüzde 90'ını oluşturan yabancılar sıkıntı içinde kendilerini nasıl bir geleceğin beklediğini kestirmeye çalışıyorlar.
Şeyh Muhammed el Maktum yönetimindeki emirlikte, gayrimenkul şirketi Dubai World'un 80 milyar dolarlık borçlarını ödemek üzere ek süre istemesinin yarattığı tedirginlik günden güne artıyor.
Merkez Bankası kriz önlemleri alarak tüm bankalara kaynak sağlayacağını açıklarken; Kurban Bayramı sonrasında açılan Dubai ve komşu ülke Abu Dabi'deki borsalarda yüzde 7'ye varan düşüşler söz konusu oluyor.
Dünya piyasalarında da tedirginlik gözlenirken, krizin Dubai'de sınırlı kalacağına yönelik beklentiler ağırlık kazanıyor. Bu çerçevede Tokyo ve Hong Kong gibi Asya borsalarında yüzde 4'e yakın yükselişler yaşanırken, Avrupa borsalarında tedirginliğin izleri gözleniyor.
Gelirlerinin sadece yüzde 5'lik bölümünü petrolden elde eden Dubai'de, finans, turizm ve emlak piyasasındaki zayıflama daha da sürecek görünüyor. Yatırımları arasında 818 metre ile dünyanın en yüksek kulesi Burc Dubai'nin de bulunduğu kentte, yer yer inşaatı durdurmuş dev şantiyeler dikkat çekiyor.
Yapay olarak inşa edilen palmiye adası, zenginliğin sembolü olarak görünen Burc El Arab yerinde duruyor. Ama bu sistemi yaşatacak paranın bulunması günden güne zorlaşacak görünüyor.
29 Kasım 2009 Pazar
Dubai'nin finans sistemi 'sallanıyor'
Körfez ülkeleri arasında finans sektörü ve ticaretin gücüyle öne çıkan Birleşik Arap Emirlikleri, zor günler yaşıyor. Nedeni ise dünyanın en görkemli gayrimenkul projelerini birbiri ardına gerçekleştirmeye çalışan Dubai'nin yaşadığı mali zorluklar.
Yaklaşık 60 milyar dolarlık borç yükümlülüklerini karşılamakta zorlanan BAE yönetimi, borçlarını yapılandırmak amacıyla zaman kazanmaya çalışıyor. Bu çerçevede BAE Merkez Bankası da, Emirlik'te görev yapan yerli ve yabancı tüm bankalara destek vermeyi kararlaştırdı.
Geçen hafta ortasında gayrimenkul geliştirme şirketi Dubai World, yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıklayarak, borç verenlerden ek süre istemişti. Bu sürpriz açıklama sonrasında, dünya borsalarında hızlı kayıplar yaşanmıştı.
Ekonomistler, Dubai'nin durumundan çok, kentin hızlı büyüme sonucu karşılaştığı zor durumun diğer gelişmekte olan ülkelerde de gözlenmesinden endişe ediyorlar. Bu çerçevede ödeme kabiliyetlerinin üzerinde borçlanmış olmasından kaygı duyulan ülkeler arasında İrlanda, Yunanistan ve Doğu Avrupa ülkeleri de yer alıyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)