Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...
1 Ekim 2009 Perşembe
IMF: Türkiye 2010'da 6.7 büyüyecek
Mali krizden çıkış işaretlerinin güçlenmesiyle Uluslararası Para Fonu, dünya ekonomisi ve Türkiye'ye ilişkin büyüme hedeflerini yeniledi.
Uluslararası Para Fonu, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6.5 daralacağını, gelecek yıl ise yüzde 3.7 büyüyeceğini öngördü. Fon, Nisan ayında yaptığı tahminlerde daralmanın bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl büyümenin ise yüzde 5.1 olacağını açıklamıştı.
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu açıklayan IMF, küresel ekonominin bu yıl yüzde 1.1 daralacağını öngörürken, gelecek yıl yüzde 3.1 büyüme öngördü. IMF, Temmuz ayında yaptığı değişiklikle bu yıl için daralma tahminini yüzde 1.4 2010 büyüme tahminini ise yüzde 2.5 olarak açıklamıştı.
Fon, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan avrupa ekonomilerinin 2009'da yüzde 5.25 daraldıktan sonra 2010'da tekrar büyümeye döneceği ancak toparlanmanın diğer gelişmekte olan bölgelerden yavaş olacağını kaydetti.
Raporda, Türkiye ve Polonya'da ciddi üretim artışları gözlenirken, baltık ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkeler 2010'da daralmaya devam edecek.
Eylül ayı ihracatı 8.3 milyar dolara çıktı
Mali krizin yarattığı durgunluk baskısıyla 2008 Ekim ayından bu yana azalan ihracat, ekonomideki canlanmanın desteğiyle Eylül ayında yükselişe geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Eylül ayında ihracat önceki aya göre yüzde 10 artarak 8.3 milyar dolara ulaştı.
İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.5 düşüşle 8.4 milyar dolara inerken, dokuz aylık ihracat yüzde 32.7 azalışla 68.9 milyar dolara geriledi.
Kriz sürecinde en fazla etkilenen otomotiv sektörü Eylül ayında yüzde 19.5'lik payla en fazla ihracat yapılan sektör oldu. Buna karşılık Eylül ayında ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 23.6 düşüşle 1.6 milyar dolara indi.
İhracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Krizi fırsata çevirmek istiyorsak ihracatçılarımıza destek gerekiyor. İhracatçıya yaptığı ihracatın yüzde 1’i kadar bir destek verilmelidir" dedi.
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, Eylül ihracatının bunun Orta Vadeli Program'da ortaya konulan 98.5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılacağını gösterdiğini söyledi.
30 Eylül 2009 Çarşamba
IMF: Finans sektörünün kaybı 3.4 trilyon dolar
Canlanma önlemlerinin etkisiyle Mart ayından bu yana dünya borsalarında gözlenen toparlanma, küresel krizin finans sektörüne verdiği zararı azalttı.
Uluslararası Para Fonu, açıkladığı Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda, krizin iki yılda sektöre verdiği zararın 3.4 trilyon doları bulacağını öngördü. IMF, Nisan ayında yaptığı tahminde bankacılık sektörünün 4 trilyon dolar zarar edeceğini öngörmüştü.
Uluslararası Para Fonu, canlanma önlemlerinin katkısıyla dünya ekonomisinin iyileşmeye başladığını kaydederken, ekonomiye destek politikalarına son vermek için erken olduğunu açıkladı.
Raporda, öncelikle krizden çıkış stratejisinin netleştirilmesi gerektiği vurgulanırken, bankacılık sektöründeki tahribatın yakın dönemde de süreceği ifade edildi.
Finans sektöründe yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık daha aktif kaybı yaşanacağını öngörülen raporda, bankaların faaliyetlerini sürdürecek sermayesi olduğu vurgulandı. Buna karşılık, reel sektöre verilen kredi miktarını artırmak için daha fazla sermaye gerektiği ifade edilen raporda, kredi hacmindeki bozulmanın gelecek yıl hem Avrupa hem ABD’de süreceği vurgulandı.
Reel ekonomideki iyileşmenin sistemik riskleri azalttığı kaydedilen raporda, canlanma önlemlerinin sona erdirilmesi aşamasında ciddi strateji gerektiği vurgulandı.
29 Eylül 2009 Salı
Yabancı yatırım yedi ayda 4.9 milyar $
Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımının yılın ilk yedi ayında 4.9 milyar dolara ulaştığını açıkladı. YASED'in açıkladığı Barometre anketi sonuçlarına göre, doğrudan yabancı yatırım girişinin yıl sonunda 10 milyar dolara çıkması bekleniyor.
28 Eylül 2009 Pazartesi
Liverpool'a Suudiler talip oldu
Suudi Arabistan merkezli Fama Grubu ile F6 grubunun başkanı Prens Faysal Bin Fahd Bin Abdullah, Liverpool’un yüzde 50 hissesini almak istediklerini söyledi.
El Riyad gazetesindeki habere göre, 392.3 milyon dolar borcu olan Liverpool’a önerilen rakam 320 ile 560 milyon dolar arasında. Suudi prensin ayrıca Liverpool ve Hull takımları arasındaki maçı izlediği ve Suudi Arabistan’da bir spor akademisi kurulması için Liverpool yönetimi ile anlaşma imzaladığı kaydedildi.
Forbes dergisi Liverpool takımının değerinin borçları hariç 1 milyar doları bulduğunu ve Manchester United, Real Madrid ve Arsenal’in ardından dünyanın en değerli 4’üncü futbol takımı olduğunu yazmıştı.
Arap şirketlerinin İngiliz takımlarına olan ilgisi ise yeni değil. Geçtiğimiz yıl da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi merkezli bir yatırım şirketi de İngiliz Manchester City futbol takımını satın almıştı.
Suudi Arabistan'dan yatırımcıların Liverpool'a talip olması, kulübün yöneticilerinin de tepkisine neden oldu.
Otomotiv sektörü hurda teşviği istiyor
Hükümetin ekonomik önlem paketleri kapsamında açıkladığı ve 30 Eylül’e kadar uzattığı ÖTV indirimi sona ererken, sektör temsilcileri Avrupa Birliği ülkelerine benzer şekilde hurda teşviği istiyor.
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, sanayinin yeni çöküntüye uğramaması için ÖTV indirimi sonrası sektöre hurda teşviği verilmesi gerektiğini söyledi. Aybar, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer şekilde eski araçların yenisiyle değiştirilmesiyle ilgili daha uzun dönemi kapsayan teşviklerin sektöre destek verebileceğini vurguladı.
“Araç değişiminin desteklenmesi halinde önceki uygulamada karşılaşılan sorunlar da ortadan kalkabilir" diyen Aybar, Türkiye'de 16 yaşın üzerindeki araç sayısının 2.9 milyon olduğunu kaydetti. Bu araçların 2.1 milyonluk bölümünü ise otomobiller oluşturuyor.
Tofaş Üst Yöneticisi Ali Pandır da, hükümetten gelen işaretlerin ÖTV indiriminin sürdürülmeyeceği yönünde olduğunu söyledi. Pandır, sektörün uzun vadeli gelişimini devam ettirmek amacıyla bu tür vergilerin Avrupa Birliği ile uyumlu şekilde kademeli olarak azaltılması gerektiğini kaydetti.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)