Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...
14 Ocak 2011 Cuma
TÜSİAD: TTK'nın kabulü refom niteliğinde
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türk Ticaret Kanununun çıkarılmasını, "Türk iş yapma kültürü açısından reform" olarak nitelendirdi. TÜSİAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi, doğrudan dış yatırımın ülkemize daha fazla çekilebilmesi, şirketlerimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kurumsal yönetim ilkelerinin içselleştirilmesi uluslararası piyasalarda şirketlerimize güvenin artması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele için bu paket kritik öneme sahiptir. Yatırım ve iş yapma ortamının iyileştirilmesi için kazandığımız bu ivmenin devam ettirilmesi şarttır."
Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıkları artırdı
Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'de, hükümet ekonominin aşırı ısınmasına karşı kapsamlı önlemlere hız veriyor. Çin Merkez Bankası, bu çerçevede, son iki ayda dördüncü kez zorunlu karşılık oranını yükseltti.
Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları 50 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkarma kararı 20 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek. Çin, kredi hacmindeki hızlı genişleme ve enflasyonun hızlanmasıyla ekonomideki ısınmayı frenlemeyi planlıyor. Yapılan hesaplamalara göre, zorunlu karşılıkların artırılması bankacılık sisteminde 54.6 milyar dolarlık fonun piyasadan çekilmesine neden olacak. Ekonomistler, Çin'in bu yıl içinde zorunlu karşılıkları yüzde 21'e çıkaracağını öngörüyorlar.
Avrupa'da enflasyon 2 yılın zirvesine tırmandı
Gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki artış enflasyonun tırmanışa geçmesine yol açtı. Euro Bölgesi'nde Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 2.2 ile son iki yılın en hızlı yükselişini gösterdi.
Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle tüketici fiyatlarının tırmanması Avrupa Merkez Bankası'nın orta vadeli enflasyon hedefi olan yüzde 2'nin aşılmasına neden oldu.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, dün Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, enflasyon baskısının arttığına ettiğine dikkat çekerken, enflasyonla mücadele kapsamında kısa vadeli faizlerin tahminlerden daha önce yükseltilebileceğini kaydetmişti.
Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğinde faiz artırımı yapabileceğini öngörürken, Avrupa'daki canlanmanın kırılganlığına bağlı olarak bu kararın ertelenebileceğini vurguluyorlar.
Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Axel Weber, kısa vadede enflasyonist risklerin tırmandığına işaret ederek, orta vadede enflasyonun dengeli olacağı kaydetti.
IMF: AB kriz endişelerini dindiremiyor
Derinleşen kriz karşısında Avrupa Birliği oluşturduğu kurtarma fonunu artırmaya hazırlanırken, piyasaların endişeleri devam ediyor.
Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı Naoyuki Şinohara, Avrupa'nın bölgenin yatırımcıların güvenini sağlamakta henüz başarılı olamadığını belirterek, "Krizin Euro Bölgesi'nin diğer üyelerine yayılması küresel ekonomiye yönelik beklentileri olumsuz etkiler" dedi.
Euro Bölgesi'ndeki krizin diğer ülkelere yayılma olasılığının şimdilik kontrol altında olduğunu kaydeden Şinohara, "Ancak ülke borçlarından kaynaklanan sorunların artması, ekonomideki canlanmayı frenleyecektir" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve ekonomiden sorumlu üye Olli Rehn, Avrupa'nın kurtarma fonunu artırmaya hazır olduğunu belirtirken; Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro'yu desteklemeyi sürdüreceklerini kaydetmişti.
Ekonomistler, Avrupa Kurtarma Fonu'nun büyütülmesinin etkilerinin görülmesinin zaman alacağına işaret ederek, bu hafta yapılan tahvil ihraçlarına gelen talebin piyasalardaki endişeleri kısmen frenlediğini vurguladılar.
13 Ocak 2011 Perşembe
Yılmaz: Enflasyon geriliyor, emtia fiyatlarına dikkat
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonun yılın ilk çeyreğinde gerilemeye devam edeceğini, sonraki dönemlerde ise artış gösterebileceğini kaydetti. İstanbul'da bir konferans veren Durmuş Yılmaz, emtia fiyatlarındaki tırmanışın etkisiyle çekirdek enflasyonun bir miktar artabileceğini ifade ederken, temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle paralel seyrettiğini vurguladı. Yılmaz, son dönemde alınan kararların yeni uluslararası konjonktüre hazırlık niteliğinde olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın bugüne kadar aldığı ve gelecekte alacağını açıkladığı önlemler, mevcut konjonktürde finansal istikrarın korunması için gereklidir, ancak tek başına yeterli değildir. Bu konuda düzenleme, denetleme ve dengeleme kapasitesine sahip tüm yetkili organların eşgüdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.
Labels:
durmuş yılmaz,
enflasyon,
merkez bankası,
Türkiye
12 Ocak 2011 Çarşamba
Portekiz, borçlanma sınavından başarıyla geçti
Bütçe krizi nedeniyle yatırımcıların güvenini yeniden kazanmaya çalışan Portekiz, borçlanma ihalelerini başarıyla atlattı. Portekiz düzenlediği iki tahvil ihalesinde toplam 1.25 milyar Euro borçlandı. 2010 vadeli tahvil ihalesinde 599 milyon euro'luk satış yapılırken, faiz yüzde 6.716 olarak gerçekleşti. Hazine'nin 10 Kasım'da yaptığı tahvil ihalelerinde faiz yüzde 6.806 olurken, son ihalede faiz yüzde 6.716'ya indi. Portekiz Başbakanı Socrates de, ihaleler sonrası yaptığı açıklamada, talebin yüzde 80'lik bölümünün yurtdışından geldiğini belirterek, bunun ülke ekonomisine güvenin bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Otomotiv üretimi 2010'da yüzde 18 arttı
Otomobil Sanayicileri Derneği, otomobil üretimi 2010 yılında yüzde 18 artışla 603 bin 394 rakamına ulaştığını açıkladı. OSD verilerine göre 2010 yılında otomotiv sektöründe toplam üretimin yüzde 26 artarak 1 milyon 94 bin oldu.
Rehn: AB liderleri kapsamlı çözüm arayışında
Bütçe krizini aşmaya çalışan Euro Bölgesi üyelerine çözüm arayan Avrupa Birliği, önlemleri çeşitlendirmeye çalışıyor.
AB Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, liderlerin kamu borçları yüksek ülkelerin finansman sorununu çözmek ve tahvil piyasasındaki endişeleri yatıştırmak üzere kapsamlı önlem hazırlığında olduğunu söyledi.
Rehn, Financial Times gazetesine yazdığı makalede, "Şu anda önceliğimiz sürdürülemez düzeydeki yüksek borçlanmanın yarattığı kısır döngüyü kırmak" dedi.
Avrupa Birliği'nin 440 milyar Euro'luk kurtarma fonunun büyütülebileceğini kaydeden Rehn, fonun hareket imkanının böylece artacağını kaydetti.
Avrupa ülke tahvillerine yönelik temerrüt garantilerinde maliyetler, Yunanistan'ın bütçe kriziyle sorunlar yaşadığı Aralık 2009'dan bu yana en yüksek düzeye çıkmış durumda. Yunanistan ve İrlanda ardından krizin Portekiz ve İspanya'ya yayılmasına yönelik endişeler faizlerin rekor düzeye tırmanmasına neden oluyor.
Almanya 20 yılın büyüme rekorunu kırdı
Bütçe açıklarının yarattığı krizin yarattığı maliyeti kurtarma paketlerini fonlayarak üstlenmek zorunda kalan Almanya ekonomisi, 2010 yılında rekor büyüme performansı yakaladı.
Almanya Ticaret Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre, büyüme hızı yıllık bazda yüzde 3.6 ile 1990 yılında Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesi ardından en yüksek büyüme performansına ulaştı. Almanya Merkez Bankası Bundesbank, ihracatın katkısıyla bu yıl yüzde 2, 2012'de yüzde 1.5 büyüme öngörüyor.
2009 yılında krizin etkisiyle yüzde 4.6 daralan Alman ekonomisinin güç kazanmasında özellikle ihracatın yüksek performansı belirleyici oldu. İhracat 2010 yılında yüzde 14.2 artarken, ithalat yüzde 13 artış gösterdi.
Ekonomistler, büyüme performansının yılın ilk çeyreğinde devam edeceğini öngörürken, ihracatın ivme kazanmayı sürdüreceğine işaret ediyorlar.
İşsiz sayısının 2010 yılında 262 bin kişi azalması da kişisel tüketimi olumlu etkiledi. Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruderle, yaptığı değerlendirmede, Almanya'nın istihdam alanındaki iyileşmesinin süreceğine işaret ederek, "İşsiz sayısındaki rekor düşüşle tam istihdama ilerliyoruz" dedi.
11 Ocak 2011 Salı
Güven arayan Portekiz 'yardım istemez' diyor
Avrupa'nın sorunlu ülkelerine yönelik endişeler sürerken, krizin sıçramasından endişe edilen Portekiz'de hükümet güveni sağlamaya çalışıyor. Portekiz Başbakanı Jose Socrates, yarın yapılacak kritik borçlanma ihalesi öncesinde Portekiz'in herhangi bir mali yartıma ihtiyacı olmadığını söyledi. İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero da, İspanya'nın 2010 yılı bütçe açığı hedeflerine kolaylıkla ulaşılacağını kaydetti.
Otomotiv pazarı rekora uçtu
Kriz sonrası tüketici güveninin artması ve kredilerin verdiği destekle, otomotiv sektörü tüm zamanların rekoruna koştu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, 2010 yılı Aralık ayında, geçen yılın Aralık ayına göre otomobil satışları yüzde 74 oranında artarak 99 bin 461 adet olarak gerçekleşti. 2010 yılı Ocak-Aralık dönemi otomobil pazarı 509 bin 784 adetle en yüksek 2000 yılı Ocak-Aralık (466 bin 748 adet) dönemi rakamlarını geçti.
Otomotiv Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de, yaptığı değerlendirmede, 2010 yılında toplam araç satışların en iyi beklentilerin bile çok üstünde geçtiğini vurgulayarak, "Toplam satışlarda bir önceki yıla göre yüzde 38 artış sağlanarak 793 bin adet satış yapıldı. Bu artışta en büyük payı 510 bin adede ulaşan otomobil satışları aldı" dedi.
AB, derecelendirme şirketlerinin peşine düştü
Verdikleri kararlar nedeniyle kriz döneminde itibarları ciddi oranda zayıflayan derecelendirme kuruluşlarına yönelik tepkiler artıyor. Avrupa Komisyonu'nca hazırlanan bir düzenleme, kuruluşların not değişikliği öncesinde yaptığı erken uyarıların ülke değerlendirmeleri çerçevesinde kapsam dışında tutulmasını öngörüyor.
Bütçe krizi nedeniyle Yunanistan ve İrlanda başta olmak üzere pek çok ülkenin notunu indiren derecelendirme şirketi Moody's, böylesi bir düzenlemenin piyasanın etkin şekilde çalışmasına engel yaratacağını kaydetti.
Moody's'den yapılan açıklamada, yapılan değerlendirmelerin ücretsiz kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik taleplerin de bu konuda ayrıntılı incelemeler yapan analistlerin cesaretini zayıflatarak, daha az rapor hazırlanmasına neden olabileceğini kaydetti.
Derecelendirme kuruluşları özellikle 2008 krizi öncesinde finans sektöründeki riskleri yeterlince ve zamanında değerlendirmediği nedeniyle eleştirilerle karşılaşmıştı.
Avrupa Komisyonu, yapılan düzenleme çerçevesinde derecelendirme kuruluşlarınca alınan kararların daha şeffaf bir yapıya kavuşturulmasını istiyor.
Cari açık soluksuz tırmanmaya devam ediyor
Cari açık 2010 yılı Kasım ayında, 2009'un aynı ayına göre yüzde 225 artışla 5 milyar 933 milyon dolara yükseldi. 2009 Kasım ayında cari işlemler dengesi 1 milyar 825 milyon dolar açık vermişti.
2010 Kasım ayı cari işlemler hesabının açık vermesinde, dış ticaret açığının bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 144.5 oranında artarak 6 milyar 368 milyon dolara ulaşması etkili oldu. Cari açık, 2010 yılı 11 ayında 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 277 artışla 11 milyar 38 milyon dolardan 41 milyar 630 milyon dolara yükseldi.
10 Ocak 2011 Pazartesi
Trichet: Gelişen ülkelerde enflasyon tehdidi artıyor
Yükselen emtia ve işlenmemiş gıda fiyatları, küresel ekonomiye olan riskleri tırmandırıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, dünya ekonomisinin kriz sonrası beklenenden daha iyi toparlandığını ancak, gelişen ülkelere yönelik enflasyonist baskının tırmandığını söyledi.
İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen Uluslararası Ödemeler Bankası toplantısı ardından merkez bankaları adına bir açıklama yapan Trichet, "Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon riski artıyor, gelişmiş ekonomiler şimdilik bu tür bir riskle karşı karşıya değil" dedi.
Trichet, küresel bazda tüm ülkelerin enflasyonu kontrol altında tutmak için elinden geleni yapması gerektiğini belirterek, gıda ve petrol fiyatlarındaki artışın endişe yarattığını kaydetti.
Gelişen ülkelerde büyümenin beklenenden daha iyi seyrettiğini kaydeden Trichet, Euro Bölgesi ekonomisinin de beklentilere oranla daha iyi olduğunu kaydetti. Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı John Lipsky, geçen hafta yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin geleceğinin umut verici olduğunu kaydederken, işsizlik sorununun devam edeceğini belirtmişti.
IMF, dünya ekonomisinin bu yıl geçen yılın yüzde 4.8'lik büyüme hızına oranla zayıflayarak yüzde 4.2 büyüyeceğini öngörüyor. IMF tahminlerinde bu yıl gelişen ekonomilerde büyümenin yüzde 2.2, gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 6.4 büyümesi bekleniyor.
BIS toplantısına başkanlık eden Trichet, toplantıda, Avrupa'da krizin sıçramasından endişe edilen Portekiz'in durumununa yönelik herhangi bir konuşma yapılmadığını da vurguladı.
AB Komisyonu bankalara vergi artırma hazırlığında
Mali krizle sarsılan Euro Bölgesi ülkelerinde, bankacılık sektörüne yönelik vergilerin artırılması gündeme geldi. Financial Times gazetesinin elde ettiği AB Komisyonu vergi düzenlemesi taslağına göre, bankacılık sektörüne vergi düzenlemesiyle karlılığın yüzde 25'e varan oranda azalması bekleniyor.
Taslak çerçevesinde Avrupa bankacılık sektöründe vergilerin 10 ayrı kalemde yeniden düzenlenmesi beklenirken, yeni vergilerden Euro Bölgesi'nin önde gelen bankalarında karlılığı zayıflatması bekleniyor.
Yeni düzenlemelerden en fazla etkilenecek banka Fransız bankası Credit Agricole olurken, bankanın vergi öncesi karının yüzde 24 azalması bekleniyor.
Taslak çerçevesinde, Türkiye'de de iştiraki bulunan Hollanda bankası ING'nin karının yüzde 21, Hollanda bankası Danske'nin karının yüzde 15 gerilemesi öngörülüyor.
Avrupa Birliği üyelerinin ufak farklılıklarla vergi düzenlemesini uygulaması beklenirken, bunun bankaların yükümlülüklerini onbinde 5 artırması öngörülüyor.
9 Ocak 2011 Pazar
Greenspan'den uyarı: Tahvil piyasasına dikkat
ABD Merkez Bankası başkanlığı görevini 18 yıl boyunca yapan Alan Greenspan, ABD'li politikacıların gerekli adımları hızla atmaması halinde, Amerikan tahvil piyasasının ciddi bir krizle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Wall Street Journal'a konuşan Greenspan, ABD Kongresi'nin borçlanma limitlerini artırmaya destek vereceğini öngörerek, tahvil ihracıyla borçlanma yerine hükümetin en kısa vadede vergi oranlarını yukarı çekmeyi görüşmesi gerektiğini söyledi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)