Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...
24 Haziran 2009 Çarşamba
Merill Lynch'ten Dünya Varlık Raporu
Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini tarafından bugün yayınlanan 13. Yıllık Dünya Varlık Raporu’na göre, 2008’deki bir yıl süren olağanüstü volatilite döneminin ardından dünyanın Varlıklı Kişiler (HNWI) nüfusu bir yıl öncesine göre yüzde 14,9 azaldı ve Ultra Varlıklı Kişiler (Ultra-HNWI ) nüfusu da yüzde 24,6 eksildi. Nüfuslarındaki azalış paralelinde Varlıklı Kişilerin varlıkları da yüzde 19,5 oranında bir erimeyle 32,8 trilyon dolara geriledi. Bu benzeri görülmemiş düşüşler gerek Varlıklı Kişiler nüfusunu ve gerekse de varlıklarını 2005 yılı sonundaki seviyelerinin de altına indirerek, 2006 ve 2007’deki iki yıllık güçlü büyümeyi silip yok etti.
Ultra Varlıklı Kişiler, finansal varlık açısından tüm Varlıklı Kişiler nüfusundan çok daha kapsamlı kayıplara maruz kaldılar. Ultra Varlıklı Kişilerin nüfuslarındaki küçülme paralelinde grubun varlık toplamı da 23,9 trilyon dolara düştü.
Küresel Varlıklı Kişiler Nüfusu Yoğunluk Odaklarını Korumakta Ancak Kaymalar Söz Konusu:
Küresel Varlıklı Kişiler nüfusunun büyük bölümü halen Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa gibi belirli bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Listenin en tepesindeki 3 ülke ABD, Japonya ve Almanya, 2008 yılı itibariyle dünyadaki toplam Varlıklı Kişiler nüfusunun yüzde 54’üne sahip - bu rakam, 2007 yılındaki yüzde 53,3’e göre küçük bir artışı ifade ediyor. Çin’in Varlıklı Kişiler nüfusu da B.K.’ınkini (Birleşik Krallık) geçerek dünyanın en büyük dördüncü varlıklı kişiler nüfusu oldu. Hong Kong’un Varlıklı Kişiler nüfusu da yüzde 61,3’lük küçülme oranıyla en büyük yüzde kaybına uğrayarak 37.000 kişiye indi.
ABD’nin Varlıklı Kişiler nüfusu yüzde 18,5 azaldıysa da, 2,5 milyon Varlıklı Kişi nüfusuyla ve toplam küresel Varlıklı Kişiler nüfusunun yüzde 28,7’sine tek başına sahip olarak ABD halen dünyanın en büyük Varlıklı Kişiler ülkesi olma özelliğini korumakta. Avrupa’daki Varlıklı Kişiler nüfusundaki azalışlar ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin; Fransa’daki küçülme oranı yüzde 12.6 iken Almanya’da bu oran sadece yüzde 2,7. Asya-Pasifik bölgesindeki Varlıklı Kişiler nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasını barındıran Japonya’daki Varlıklı Kişiler nüfusunda görülen yüzde 9,9’luk orta düzeyde düşüş, Hong Kong’taki düşüş karşısında belirgin bir kontrast sergiliyor. Bu güçsüz etki Japonya’nın makroekonomik büyüme hızındaki yavaşlamanın 2007 yılında başlamış olmasına bağlanıyor.
Küresel Ekonomi Düzeldikçe Varlıklı Kişilerin Varlıklarının Büyümeye Başlaması Bekleniyor:
Genelde Varlıklı Kişilerin, finansal varlıklarını yılda yüzde 8,1 oranında büyüterek 2013 yılında 48,5 trilyon dolara çıkarması bekleniyor. Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinin bu varlık büyümesinde lokomotif rolü oynayacağı öngürülürken Asya-Pasifik’in de 2013 yılında Kuzey Amerika’yı geçeceği düşünülüyor. ABD’deki tüketici harcamalarının artırılması ve şimdiden tüketici talebinde yeni bir artış yaratan Çin’in ekonomideki otonomiyi genişletmesi, bu bölgelerin yararına olacak.
Varlıklı Kişiler Nakite, Sabit Getirililere ve Yurtiçi Yatırımlara Sığınmaya Çalıştılar:
2008 yılında Varlıklı Kişiler dünya genelinde hisse senedi risklerini azalttılar ve varlıkları arasındaki daha güvenli ve basit yatırımların payını artırdılar. Sabit getirili yatırımlara, nakit ve likit varlıklara daha fazla gelir ayırdılar. Bunun yanısıra küresel Varlıklı Kişiler, portföylerindeki gayrimenkul yatırımlarının ağırlığını 2007 yılına göre yüzde 4 artışla yüzde 18’e çıkarmıştır.
Nakit bazlı yatırımların oranı da, 2006 yılındaki yüzde 7 düzeyinden genelde portföylerin yüzde 21’ine çıkarak önemli ölçüde artmış oldu. Tasarruf oranlarının geleneksel olarak yüksek olduğu Japonya, yüzde 30’luk nüfus oranıyla nakit bazlı yatırımlara yönelen en büyük Varlıklı Kişi nüfusuna sahip. Buna karşılık Kuzey Amerika’daki Varlıklı Kişiler, toplam portföylerine oranla en düşük nakit veya mevduat miktarına sahipler - bu rakam 2007 yılındakine göre yüzde 3 artarak yüzde 14’e çıktı.
Türkiye’deki Yüksek Varlıklı Kişi Sayısı da Dünya Trendine Uydu:
Türkiye’deki Yüksek Varlıklı Kişi sayısı 2008 yılında %29.2 oranında azalarak 47.6 bin kişiden 33.7 bin kişiye düştü. Bu net değişimi, 2008 yılında GSYİH artış hızının azalarak % 1.1’e düşmesi, İMKB piyasa değerinin %58.7 oranında azalması, konut fiyatlarının %15-%40 oranında azalması olumsuz yönde etkilerken, Merkez Bankası’nın dikkatli şekilde para politikasını gevşetebilmesi ve süregelen altyapı reformlarının rekabeti ve yabancı yatırımları teşvik etmesi olumlu yönde etkilemiştir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 comments:
Yorum Gönder