Türkiye, Uluslararası Para Fonu ile yeni bir anlaşma yolunda görüşmelerini sürdürürken, piyasaların beklediği gibi 30 milyar dolar civarında bir kaynağın hangi yöntemle alınacağı da önem kazandı.
Türkiye'nin şimdiye kadar tercih ettiği stand-by düzenlemesi öne çıkarken, stand-by'a alternatif olarak IMF tarafından geliştirilen esnek kredi hattı daha yüksek maliyetler gerektiriyor.
IMF analistlerine göre, Türkiye gibi kotasının üç katı ve üzerinde borcu olan ülkeler için esnek kredi hattı gerek vade gerekse faiz yönünden yüksek maliyet yaratıyor. Türkiye'nin esnek kredi hattını seçmesi halinde yüzde 2.3'lük faiz oranı 3.9'a çıkarken, ülke kotasının 10 katını çeken ülkeler bu maliyetle ayrıca yüzde 0.5 sabit ek faiz ödeyecek.
Küresel kriz sürecinde IMF kaynaklarına olan talebin artmasıyla Fon tarafından yenilenen stand-by düzenlemesi de ülkelere geçmişe oranla daha iyi fırsatlar sunuyor. Geçmişte anlaşma yapan ülkeler kredinin dörtte birden fazlasını ilk dönemde alamazken, Ağustos'tan itibaren devreye girecek düzenlemelerle Fon'la anlaşan ülkeler kredinin yarısına yakın tutarı bir yıl içinde alabilecek.
Bir diğer deyişle, Türkiye 30 milyar dolarlık fon için anlaşması halinde bunun yarısı olan 15 milyar dolarlık bölümü derhal kullanıma açılacak. Yeni stand-by düzenlemelerinin eskiden olduğu gibi yapısal kriterler içermeyeceği ancak finansman dengesi yönünden mali hedefler taşıyabileceği öngörülüyor.
Cautionary Tales – Frozen in a Burning 747 (Tenerife Air Disaster 2)
-
Two airplanes have just collided on the runway at Tenerife Airport. While
no one on the Amsterdam-bound KLM plane survives the resulting fireball, 71
Pan-A...
0 comments:
Yorum Gönder